VMS: “SZF doet alles behalve core business in stand houden”

De Vereniging van Medici in Suriname (VMS) verbaast zich dat het Staatsziekenfonds (SZF) als grootste zorgverzekeraar openlijk meedeelt dat het SZF op grond van zijn statuten geneeskundige hulp mag aanbieden aan de samenleving. In de optiek van VMS is SZF niet eens in staat haar core business in stand te houden; thans heeft deze verzekeraar een saldo van SRD 300 miljoen opgebouwd dat nog betaald moet worden aan de lokale ziekenhuizen voor de geleverde diensten. Waar de zorginstellingen enerzijds kapotgaan door een tekort aan financiële middelen in combinatie met zware devaluatie, is SZF samen met de dochteronderneming anderzijds bezig allerlei nieuwe projecten te starten. “We zien dat SZF dialysecentra en huisartsenpraktijken heeft opgezet en dat ze Libi Makandra hebben gekocht. Wij vinden dit gek want in onze ogen worden er niet-nodige activiteiten ontplooid, terwijl de ziekenhuizen allemaal in de problemen zitten”, accentueerde Pieter Voigt, voorzitter van VMS, tijdens haar persconferentie op 15 februari 2020.

De VMS heeft laten blijken dat SZF zich niets van aantrekt dat de kwaliteit van de zorg in het geding komt. Volgens Ildemar Fakkel, ondervoorzitter van de sectie Specialisten, draait het in de statuten van SZF voornamelijk om het sluiten van overeenkomsten met dienstverleners. “Dat is het allerbelangrijkste. Dat is hun core business. Dat moeten ze niet naar de letter doen maar naar de geest. Er is een fonds gemaakt voor ambtenaren en gelijkgestelden en wij bieden dezelfde kwaliteit werk tegen een gereduceerd tarief. Dat is de basis van de overeenkomst”, attendeert Fakkel. Hij voert aan dat indien SZF daarnaast andere zaken wil aanbieden, de core business niet eronder mag lijden. “Als je voor je core business (patiëntenzorg) geen geld hebt, maar je hebt wel de mogelijkheid andere bronnen aan te boren, waarom gebruikt SZF die bronnen niet voor de patiënten? SZF doet alles behalve het in stand houden van zijn core business”, benadrukt Fakkel.

Het SZF heeft op 7 februari 2020 zijn 3de huisartsenpost (HAP) geopend op het Regionaal Ziekenhuis Wanica. Ricky Kromodihardjo, directeur van SZF, maakte van die gelegenheid gebruik om duidelijk te maken dat SZF geen beperkingen kent om geneeskundige hulp aan te bieden aan de samenleving. “Nergens in onze statuten is er een beperking dat wij uitsluitend verzekeringen moeten aanbieden. Ik ben niet op een blauwe maandag opgestaan om te beginnen met HAP’s. Het beleid van HAP’s is voortgesproten uit een toezegging die de president 3 jaar terug heeft gedaan in de jaarrede waarbij hij de opening van de HAP’s had aangekondigd”, aldus Kromodihardjo.

KSR

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: