“Oen tai a wachter”

Een ondernemer kreeg op Saramacca de schrik van zijn leven toen 6 mannen hem rond 21.00 ’s avonds overmeesterden. Met een smoes werd het slachtoffer gelokt naar de poort, omdat 2 mannen ‘autopech’ zouden hebben. Hierna werd hij overmeesterd door de groep, geblinddoekt en vastgebonden. Onderdelen van een graafmachine waren het voornaamste doelwit, waaronder een dompelpomp. Ook een gascylinder en diverse ander zwaar materieel werden meegenomen in een witte Toyota Premio, met zwarte motorkap. De auto was dusdanig zwaar beladen dat de achterkant schuurde over het wegdek richting Paramaribo. Een politieman hield de groep staande, waarna de zaak aan het rollen kwam. De verdachte Jograj D. zegt van niets te hebben geweten. Hij werd gevraagd om mee te rijden voor de gezelligheid. Eenmaal te Saramacca werd hij gevraagd te helpen om de pomp van 250 kilo mee te helpen tillen. In het begin wilde hij niet, maar om snel weg te komen heeft hij toch maar geholpen. Het slachtoffer had echter verklaard dat hij vanuit zijn geknevelde en geblinddoekte positie kon horen hoe een auto op zijn terrein kwam nadat de graafmachine was gedemonteerd. Jograj ontkent iets te weten. “Ik wil niet bemoeien met deze dingen”, zei deze verdachte.

Geklapte band
Vanwege het overgewicht moet een band van de auto op de terugweg zijn geklapt. Een andere verdachte werd om 22.00 uur gebeld om een band te brengen, verklaarde deze verdachte. Binnen 15 minuten was hij vanuit de omgeving van AZ op Calcutta met de juiste band. De rechter vond dit wel erg snel. De verdachte vertelde dat hij alleen maar een band hand verwisseld, toen hij de volgende dag hoorde dat de politie naar hem op zoek was. De officier van justitie, Rathipal, hield deze verdachte voor dat het heel toevallig is dat hij in een korte tijd voor de tweede keer in nagenoeg dezelfde situatie is beland. Steeds als deze man hulp biedt, komt hij met justitie in aanraking, waardoor de officier de man het advies geeft om de volgende keer maar liever zijn hulp in bejaardentehuizen aan te bieden. “Want je komt altijd in de problemen.” Ook verdachte Krieshen S. zei niet veel te weten en dat hij werd gebeld om mensen op te halen. “Ze stonden met onderdelen voor de poort.” Voor de rit zou deze verdachte SRD 300 opstrijken. “Dus voor SRD 300 breek je je auto?”, vroeg de rechter hierop. De onderdelen bleken namelijk veel te zwaar voor de lichte auto. Kort daarvoor was al geprobeerd om de spullen in een Toyota Corsa in te laden en dit is niet gelukt.

Bevestiging groep uit 6 man
De verdachte Krieshen bevestigde dat de groep uit 6 man bestond. Precies het aantal personen dat het slachtoffer had gezien, merkte de rechter op. De man vertelde dat hij gebeld werd om de rit te rijden, omdat “wan optie bin de” . De officier van justitie vroeg de man om deze ‘optie’ nader te verklaren. De man gaf toe dat hij op de plaatsdelict was, “samen met 2 Indiaanse jongens”. Hierna onthulde de man dat ze de wachter hadden vastgebonden. “Oen tai a wachter.” Voor de officier was het in haar requisitoir duidelijk dat het om een beroving tezamen en in vereniging gaat en spreekt van een zeer ernstig feit. De vervolgingsambtenaar eiste 3 jaar en 6 maanden onvoorwaardelijk. De advocaten gaven aan zich niet te kunnen vinden in dit strafvoorstel. In hun laatste woord gaven alle verdachten aan van niets te weten. De uitspraak in deze zaak is op 24 februari.

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: