Toeristen en parkeren leveren gemeenten steeds meer op

Nederlandse gemeenten verwachten dit jaar €10,8 mrd aan gemeentelijke heffingen te ontvangen. Dat is 6,3% meer dan in 2019, zo meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) op basis van onderzoek naar de gemeentelijke begrotingen van 2020. Uit het onderzoek blijkt dat onder meer de toeristenbelasting en parkeerheffingen steeds belangrijker worden voor de gemeenten, met name voor Amsterdam.

De opbrengst van de parkeerheffingen stijgt in 2020 naar verwachting met 9,6%. Daarmee halen de Nederlandse gemeenten voor het eerst meer dan €1 mrd aan parkeergeld binnen. Netto gaat het om een stijging van €89 mln.

Daarvan neemt Amsterdam het grootste deel voor zijn rekening. De hoofdstad haalt €39 mln meer op aan parkeergelden dan in 2019. Rotterdam incasseert €13 mln meer en Den Haag €12 mln.

Voor Amsterdam vormen de parkeergelden een belangrijke inkomstenbron. De stad verwacht er dit jaar €321 mln mee binnen te halen. Dit is bijna een derde (31%) van alle gemeentelijke parkeergelden. Landelijk gezien beslaan de parkeergelden nog geen 10% van de begrote inkomsten uit gemeentelijke heffingen.

De toeristenbelasting is dit jaar voor Amsterdam dan ook voor het eerst een grotere inkomstenbron dan de onroerendezaakbelasting (ozb), die de hoofdstad naar verwachting €178 mln oplevert. Tot 2020 bracht de toeristenbelasting alleen in zes kleine kustgemeenten — de vijf Waddeneilanden en Veere — meer op dan de ozb, aldus het CBS.

error: Kopiëren mag niet!