Nederland onderzoekt evacuatie burgers uit Wuhan

De Nederlandse overheid gaat onderzoeken of ze de tien tot twintig Nederlanders kan evacueren die vastzitten in de stad Wuhan en de omliggende provincie Hubei.

Maandag is er overleg op Europees niveau tussen verschillende landen die allemaal burgers hebben die vastzitten in het gebied. Omdat het er per land slechts een aantal zijn, ligt een gezamenlijke evacuatie voor de hand. In Wuhan en omgeving zitten zo’n twintig Nederlanders. De Nederlandse overheid heeft er ook een handelskantoor zitten.

Alleen Frankrijk, dat wel veel burgers woonachtig heeft in het gebied, trekt zijn eigen plan. Eerder werd al bekend dat Spanje, Groot-Brittannië, Japan, Rusland en de VS bezig zijn hun burgers terug te halen vanwege het voortwoekerende coronavirus. Er zijn inmiddels 2835 mensen in China besmet het virus en overleden er 81.

De Chinese overheid geeft overigens geen toestemming aan Chinese partners en kinderen om met een buitenlandse partner mee te reizen. Ook moeten de geëvacueerde buitenlanders twee weken in quarantaine blijven.

Minister stelt meldingsplicht in

Sinds maandagavond geldt in Nederland voor het coronavirus een dreigingsniveau met een zogeheten categorie A, zo is te lezen in een brief die minister Bruno Bruins van Medische Zorg en Sport maandag naar de Kamer heeft gestuurd. Dat betekent dat huisartsen en ziekenhuisspecialisten vanaf nu verplicht zijn een mogelijk besmette patiënt terstond bij de GGD te melden.

De minister heeft tot deze meldingsplicht besloten na advies van het RIVM. ‘De meldingsplicht is noodzakelijk om tijdig passende maatregelen te kunnen nemen ten aanzien van patiënten en contacten om verdere verspreiding te voorkomen’, aldus Bruins aan de Kamer.

error: Kopiëren mag niet!