Natuurlijke waterweg zal veranderen

Naar aanleiding van de berichten dat de Franse autoriteiten van plan zijn om rotsen in de Marowijnerivier te verwijderen, om zo de vaargeul aan te passen, valt niet overal in goede aarde. Districtscommissaris Margaretha Malontie stelt dat het verwijderen van de rotsen in de vaargeul van de Marowijnerivier ervoor zal zorgen dat de stroming van de natuurlijke waterweg zal veranderen. De plaatselijke gemeenschap is niet blij met deze ontwikkeling en is bezorgd over de gevolgen, geeft Malontie aan. De dc heeft als wens dat het onderzoek van de Fransen in samenspraak zal zijn met de Surinaamse autoriteiten. “Omdat we gezamenlijk gebruikmaken van de rivier”, vertelt Malontie. Volgens de dc komen de rotsen zowel voor op Frans als Surinaams grondgebied.
Hydroloog Naipal ondersteunt bezorgdheid
Hydroloog professor Naipal ondersteunt de bezorgdheid van Malontie door zijn mededeling dat het verwijderen van de rotsblokken invloed heeft op de stroming. “Veelal is het zo dat dit niet direct op de locatie te zien is waar de rotsblokken worden weggehaald, maar verder benedenstrooms op.” Het is dus afhankelijk van hoe het verloop van de rivier er benedenstrooms uitziet. Het verwijderen van de rotsblokken beïnvloedt mogelijk de grootte van de afvoer. Het gevolg hiervan is dat je in de droge tijd met een nog lagere waterstand kan komen te zitten. Ook de duur van de lagere waterstand bovenstrooms zal toenemen volgens informatie van de professor. Daar blijft het niet bij. Ook het aquatisch leven zal beïnvloed worden. Veel meer rotsen zullen bovenstrooms zichtbaar worden en de temperatuur van het water kan hierdoor stijgen. Dit is zelfs bij minimale stijging van invloed op het aquatisch leven. De veranderingen treden ook op in de regenseizoenen. Benedenstrooms wanneer de waterstand hoog is, treedt dan verhoogde erosie op.
RB

error: Kopiëren mag niet!