Jogi: ‘Plotseling komt Sinterklaas huis aan huis met Bazo-kaarten’

 

Lange rijen in 2018 bij de afdeling Basiszorg van het ministerie van Sociale Zaken en Volkshuisvesting (Sozavo) aan de Gemenelandsweg
Lange rijen in 2018 bij de afdeling Basiszorg van het ministerie van Sociale Zaken en Volkshuisvesting (Sozavo) aan de Gemenelandsweg

In februari 2015 zijn toppers van de regering, waaronder ook parlementariërs uit de coalitie, zelf op het veld geweest om ceremonieel de eerste basiszorgverzekeringskaarten uit te reiken
In februari 2015 zijn toppers van de regering, waaronder ook parlementariërs uit de coalitie, zelf op het veld geweest om ceremonieel de eerste basiszorgverzekeringskaarten uit te reiken

 
 
 
 
 
 
 
 
Eerste keer gratis Bazo-kaart, na een jaar duizend vragen beantwoorden
Zowel NDP-voorzitter, president Desi Bouterse, als Rabin Parmessar, minister van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV), hebben tijdens de NDP-massameeting te Nickerie bevestigd dat Nickerianen, die dat nog niet hebben, in aanmerking komen voor Baziszorg (Bazo)-kaarten. Parmessar maakte het nog gemakkelijker voor de Nickerianen. “We gaan huis aan huis registreren wie geen Bazo-kaart heeft”, zei Parmessar. Daarna worden de kaarten tot aan huis bezorgd. Volgens VHP-assembleelid Mahinder Jogi wordt het verhaal en het traject tot het verkrijgen van Bazo-kaarten niet volledig verteld. “De minister van Sociale Zaken, Andre Misiekaba, zei recent in het parlement dat iedereen die een kaart komt vragen, daarvoor in aanmerking zal komen. Wanneer de persoon na een jaar weer komt om zijn kaart te verlengen, dan zal de persoon een lange rij moeten volgen, een formulier moeten invullen en duizenden vragen moeten beantwoorden om na te gaan of zo iemand wel of niet in staat is zelf te betalen voor een ziektekostenverzekering. Een kaart is maar 12 maanden geldig. De verkiezing hebben wij na 11 maanden. Dus nu ga je blij zijn wanneer je die Bazo-kaart voor de eerste keer krijgt. Na een jaar is die verkiezing dan voorbij en zit jij met de gebakken peren met een vervallen kaart. Ondertussen heeft men jouw stem gewonnen”, zegt Jogi aan Dagblad Suriname.
LVV-minister bemoeit zich in aangelegenheden Sozavo
De VHP’er vraagt zich vooral af waarom de minister van LVV zich bemoeit met de uitgifte van ziektekostenverzekeringskaarten, terwijl dat een prerogatief is van het ministerie van Sociale Zaken. “Mensen kwamen vanuit de verre districten, ook Nickerie, om in de felle zon in de rij te staan voor een Bazo-kaart. Al jaren gebeurt dat zo. Plotseling wil Sinterklaas kaarten brengen huis aan huis. Bouterse is al te oud om Sinterklaas te spelen. Het volk heeft hem door”, aldus Jogi. Uit de vele gesprekken die Jogi heeft gevoerd, blijkt dat mensen ‘als honden worden behandeld door de overheid om aan een gratis medische verzekering te kunnen komen’. Dezelfde behandeling geldt ook voor personen, die financiële bijstandsuitkering wensen aan te vragen.
FR
 

error: Kopiëren mag niet!