Hoefdraad: ‘Wij slapen veel meer nu dan 2 jaar terug’

Hoefdraad ‘Wij slapen veel meer nu, dan 2 jaar terug’“Het was 2 jaar lang niet meer slapen om dit weer op toom te brengen. Wij slapen veel meer nu, dan dat wij 2 jaar terug deden”, zegt minister Gillmore Hoefdraad van Financiën. De bewindsman heeft gisteren op een persconferentie openheid in de inkomsten en uitgaven van de regering in 2018 en een prognose gegeven op de positieve economische vooruitzichten voor dit jaar. Er is een grote inhaalslag gepleegd in vergelijking met de grote klappen in 2015 en 2016. Met de publicatie van een ‘Budget Snapshot & Economic Progress Review 2018’ deze maand tracht het ministerie van Financiën alle twijfels bij doemdenkers weg te werken. Volgens Hoefdraad is de economie op dit moment vrij stabiel, terwijl er ook een verbetering wordt gezien van het investeringsklimaat. Het fiscaal tekort is behoorlijk teruggedrongen door te snijden in de uitgaven en waar mogelijk de inkomsten te verhogen. Op basis van analyses van de Centrale Bank van Suriname (CBvS) wordt dit jaar een groei van de economie verwacht rond de 3½%. Hoewel de gemiddelde inflatie in 2016 rond de 55,5% lag, verwacht Hoefdraad eind dit jaar met een inflatie rond de 4,7% te eindigen. De inflatie eind 2018 was 6,8%, terwijl dat eind 2017 op 22% lag. “Cijfers liegen niet. We houden de vinger op de pols, want het is nog geen hallelujastemming. De mijnbouwinkomsten worden steeds een kleiner deel van onze inkomsten. Wij willen de inflatie onder controle houden en dat de tripartietsector kansen pakt die er worden gecreëerd. Via het verbeteren van onze contacten in het buitenland werken wij er hard aan om de buitenlandse investeringen verder te stimuleren. Het buitenland kijkt naar ons, wij staan niet geïsoleerd”, aldus Hoefdraad.
Stabiele wisselkoers belangrijk
Voor Hoefdraad is het ook belangrijk om te gaan richting een stabiele wisselkoers, om onzekerheden in de financiële planning weg te halen. Na de zware devaluatie in 2015 en de heftige schommelingen na deze periode ligt de cash US-dollarkoers nu rond de SRD 8.40. Naarmate de valuta-inkomsten verder verbeteren, verwacht de minister dat de vraag naar valuta zal afnemen en hierdoor ook de koers zal dalen.
Transparantie Portaal
De bedoeling is om met een ‘Transparantie Portaal’ zover te komen dat de data met betrekking tot de totale inkomsten en uitgaven elke dag online op de website van het ministerie van Financiën te volgen zullen zijn. “U zult zelf kunnen zien in feite hoe de uitgaven per ministerie zijn verdeeld. Dat zal de icing on the cake zijn van ons werk ten aanzien van het verbeteren van het fiscaal management”, aldus de minister.
Positieve ontwikkeling in 2019
Uit de voorlopige cijfers uit de betalingsbalans van het eerste kwartaal blijkt er een overschot te zijn van SRD 548 miljoen. “De lopende rekening heeft een goede drop ten aanzien van het tekort. Dat komt allemaal omdat in relatie met het buitenland de compagnies als Staatsolie, Surgold en Iamgold behoorlijke inkomsten hebben gehad. Dat geeft verdere economische ontwikkelingen en de verdere toename van de overheidsinkomsten aan. Met de positieve ontwikkeling in het eerste kwartaal zien wij de laatste twee kwartalen ook positief tegemoet met de exporten van Iamgold bij het operationeel maken van de Saramacca-concessie”, aldus de minister. De mijnbouwsector beslaat 36% van de inkomsten van de overheid. In 2018 werd SRD 2.139,8 miljoen hieruit verdiend. 4% hieruit is gehaald uit indirecte belastingen, 47% uit directe belastingen en 49% uit niet-belastingmiddelen.
Hong Kong wil geiten of schapen in Suriname telen
Ook bij de visserij- en rijstsector is een toename van exporten te merken. Dit komt volgens de minister niet zomaar, maar door facilitering vanuit overheid. Gisteren nog heeft hij vernomen dat Hong Kong geïnteresseerd is naar mogelijkheden om geiten of schapen in Suriname te telen. Deze niet-mijnbouwsector beslaat 64% van de ontvangsten van de regering. In 2018 werd SRD 3.830,1 miljoen hieruit verdiend. 49% hieruit is gehaald uit indirecte belastingen, 31% uit directe belastingen en 20% uit niet-belastingmiddelen. Hoefdraad benadrukte dat deze niet-mijnbouwsector zal moeten worden versterkt vanwege de enorme afhankelijkheid. “Er is heel veel werk vanuit LVV gedaan zeker op het gebied van ‘research and development’ en het verbeteren van de standaarden. Het gaat misschien wel wat tijd kosten, maar wij koersen tenminste op het juiste pad met de economie”, aldus Hoefdraad.
SRD 3.5 miljard aan subsidies: ‘Mens staat centraal’
Op de uitgavenlijst voor 2018 valt gelijk SRD 3.5 miljard op die aan subsidies is uitgekeerd. Dat is gelijk aan 39.2% van de totale inkomsten. Volgens Hoefdraad is bewust ervoor gekozen om subsidies in stand te houden, omdat de mens bij deze regering centraal staat. “Wat verdiend wordt, vloeit voor het grootste deel terug naar gezondheid, onderwijs en de sociale kant die heel belangrijk is”, stelde hij. Op de tweede plaats komen salarissen en lonen met SRD 2,414 miljoen (27%), investeringen met SRD 1,136 miljoen (12.7%), en goederendiensten met SRD 960 miljoen.
FR

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: