Rokers hebben 22 maal meer kans op ontwikkelen longkanker

President Desi Bouterse is een fervente roker
President Desi Bouterse is een fervente roker
“Wereldwijd gaan op jaarbasis ongeveer 56.9 miljoen mensen dood, waarvan bij 8 miljoen de doodsoorzaak gerelateerd is aan tabakgebruik en 1 miljoen geschat is als de meerokers en blootstelling aan sigarettenrook”, geeft de arts van CuraMed Medical Center, drs. Amar Ramadhin, bezorgd aan tijdens een gesprek. “In cijfers of tijd gaat 1 persoon per 4 seconde dood aan tabaksgebruik over de wereld.” Jaarlijks is op 31 mei ‘Wereld Anti-Tabaksdag’ (World No Tobacco Day). Deze dag staat in het teken van het verminderen van het gebruik van tabak. Op deze jaarlijkse campagne worden alle organisaties, artsen, stakeholders en de zorggroepen opgeroepen om samen na te denken over meer beleidsmaatregelen over tabaksgebruik. De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) heeft dit jaar als thema gekozen ‘Tobacco and lung health’. Met deze titel wordt er aandacht gevraagd voor de negatieve gevolgen welke tabak heeft op de gezondheid van de longen, geeft de arts aan.
Het gebruiken van tabak is heel schadelijk. Het kan kanker en chronische longziekte opwekken. Dit komt vanwege de gevaren en gevolgen aan onze luchtwegen, die tabak kan veroorzaken. Bij het maken van tabak worden er verschillende chemische stoffen gebruikt en dat is een groot gevaar, zegt Ramadhin. Tabak heeft ongeveer 7000 chemische stoffen, waarvan 60-70 kankerverwekkend zijn. “Dat is alarmerend.” Zonder dat er gerookt wordt, worden groepen, ook wel de meerokers genoemd, beschadigd. Tuberculose geeft een 2 maal hoger risico op kanker bij het gebruik van tabak. Uit studies blijkt dat tussen het jaar 2000 en 2016 wereldwijd er geen vooruitgang is wat het verminderen van roken betreft. In het jaar 2000 werd er geschat dat ongeveer 27 % van de bevolking wereldwijd rookte en nu is het op 20%. Door al het initiatief dat genomen wordt om roken te ontmoedigen, is dit niet wat er verwacht wordt. “Het roken is verslavend dit is een groot probleem, en de makers zetten nog meer stoffen in die verslavend zijn”, zegt de arts. Bij zwangere vrouwen die roken, lopen de foetussen schade op tijdens de zwangerschap. De longgroei en de functie van de zuigeling wordt zo beïnvloed.
1,2 miljoen mensen gaan dood aan longkanker
Wetenschappelijke studies hebben bewezen dat rokers 22 maal meer kans hebben om longkanker te ontwikkelen dan niet rokers. Dat wil niet zeggen dat de mensen die niet roken niet in gevaar zijn. Door het inademen van chemicaliën dreigt er ook gevaar voor de niet rokers, zegt Ramadhin. Wereldwijd is roken een probleem, maar met name in de lagere en midden inkomensklasse landen wordt er minder gedaan aan de bewustwording van tabaksgebruik. “De wet is heel handig en als de wet niet wordt nageleefd, zijn er ook sancties.” Ramadhin constateert dat de wet strakker moet worden toegepast. “Indien iemand in een gesloten ruimte rookt, zal niemand de roker stoppen.” Ook geeft de arts aan dat er in Suriname weinig voorlichting is over tabaksgebruik en de verkoop. “Volgens studies werkt het plaatsen van waarschuwingen op bijna 70% van een verpakking goed op de samenleving. De mensen te laten schrikken doet misschien wat.” De arts adviseert de samenleving om rekening te houden met de medemens, kinderen en hun omgeving. “Rook niet in het bijzijn van mensen, het is geen goede gewoonte. Elk mens heeft recht op het inademen van schone lucht.” Hierbij doet Ramadhin ook een oproep naar de overheid toe om meer voorlichting te geven aan de samenleving om het gebruik van tabak te ontmoedigen.
TM

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: