Sham Binda:“Minister Akiemboto moet zich focussen op transparantie binnen NH”

Sergio Akiemboto
Sergio Akiemboto
Sedert 16 mei 2019 zwaait Sergio Akiemboto de scepter op het ministerie van Natuurlijke Hulpbronnen (NH). Bij zijn aantreden liet hij weten dat transparantie bij hem hoog in het vaandel staat. De ondernemer Sham Binda merkt echter op dat zijn transparantie tot nog toe slechts in persoonlijke sfeer tot uiting komt. In gesprek met Dagblad Suriname stelt Binda dat er veel meer nodig is om Suriname tot ontwikkeling te brengen. Bovendien acht hij het onlogisch dat Akiemboto een uitzondering is uit de “corrupte” regering Bouterse. “We zijn bekend met de huidige leiders van Suriname. Ook al heeft een minister binnen de huidige regering de beste intenties, het werkt niet omdat deze regering bewezen heeft niets anders te zijn dan corruptelingen. Bovendien, als de meerderheid kwaadwillige intenties heeft dan gaat de rest uiteindelijk ook op die toer”, zegt Binda ongetwijfeld.
Hij verwijst naar de talrijke schandalen die ondertussen boven water zijn gekomen en waar de huidige regering de lippen stijf op elkaar houdt. De malversatie van circa SRD 20 miljoen bij de Surinaamse Postspaarbank (SPSB) is hiervan een voorbeeld. De naschoolse opvang, Beip (Basic Education Improvement Project) op de basisscholen, vreemde geldstromen op de Adekus (Anton De Kom Universiteit van Suriname) en IGSR (Institute for Graduate Studies and Research) en de grant van Euro 12,8 miljoen voor de projecten Samap en First, zijn slechts enkele zaken waarover velen hun wenkbrauwen fronsen. “De hele regering heeft bewezen dat ze niet uit zijn op ontwikkeling in het land. Er zijn veel schandalen naar buiten gekomen op de verschillende ministeries waarover er geen onderzoek wordt gepleegd.”
Binda vindt dat de reshuffeling van meer dan 40 ministers in de afgelopen 9 jaren door president Desi Bouterse boekdelen spreekt. Hij vraagt zich dus af wat Akiemboto met zijn transparante houding wil bewerkstelligen. Binda is van mening dat de nieuwe NH-minister de samenleving een grote gunst zou bewijzen indien hij de taferelen op zijn ministerie uit de doeken zou doen en een punt zou zetten achter de illegale mijnbouwactiviteiten. “Laat Akiemboto korte metten maken met de skalians, dan pas kan ik zeggen dat ik onder de indruk ben van deze zoveelste minister”, aldus Binda.
KSR

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: