Politiemannen in zaak 10 kilo drugs voorlopig vrij

De advocaten Chandra Algoe en Irvin Kanhai hadden elk op de vorige zitting, dinsdag 23 april, vooruitlopend aangegeven dat de twee getuigen B. en W. niet zullen opdagen op de strafzitting om hun getuigenis af te leggen inzake de politiemannen Afzal G. en Wishal T. Gisteren bleek inderdaad dat beide advocaten terecht de opmerkingen hadden gemaakt. Beide getuigen zijn niet verschenen. Een derde getuige, een onderinspecteur, werd als getuige gehoord. Op vragen van Algoe bevestigde de getuige dat er geen geld en drugs zijn aangetroffen bij deze verdachten en dat zulks slechts is verklaard door de getuigen B. en W. Volgens deze getuigen zou Wishaal T. het slachtoffer Melvin B. twee ferme klappen aan zijn rechteroor hebben toegebracht. Algoe confronteerde de onderinspecteur met het feit dat in het medisch visum staat dat er sprake is van perforatie van het linkeroor. In deze zaak worden de politiemannen verweten giften te hebben aangenomen, waaronder drugs en Euro 2000. Na bijkans 7 maanden zijn de politiemannen op verzoek van hun advocaten gisteren voorlopig in vrijheid gesteld.
In oktober vorig jaar werden bij de politiecontrole te post Stolkertsijver B. en W. aangehouden, waarbij B later aangifte deed dat zij 10 kg cocaïne vervoerden in het voertuig en dat hij is mishandeld door Wishal T. De politiemannen Afzal G., Wishal T. en de ondertussen overleden Vikaash Bechan zouden volgens verklaring van deze 2 personen 3 kg voor zichzelf houden. Voor het ander deel moest Euro 2.000 worden betaald om het terug te krijgen. Volgens B. zouden de drugs van de mede-inzittende W. zijn. De kwestie kwam aan het licht toen de bestuurder van het voertuig waarin de drugs zijn gevonden, aangifte deed. Kanhai en Algoe voerden aan dat het Openbaar Ministerie ondertussen al meerdere malen geprobeerd heeft om deze getuigen op de strafzitting te krijgen en de personen niet op hun adressen zijn aangetroffen. De medebrenging van deze getuigen heeft ook niets opgeleverd. Algoe vindt het vooral frappant dat nu twee politiemannen eronder moeten lijden, terwijl de eigenaren van de drugs een bijzondere behandeling van het OM krijgen en nu juist als getuigen worden gedagvaard. Het Openbaar Ministerie vroeg de rechter om af te zien van deze getuigen, waarna de rechter overging tot verhoor van de verdachten. De advocaten deden toen het verzoek tot opschorting van de voorlopige hechtenis, aangezien er geen cocaïne en geld zijn aangetroffen bij de verdachten. Het feit dat de drugshond is aangeslagen, levert ook geen bewijs op, omdat die slechts chemicaliën ruikt. De cocaïne is niet gevonden en er zijn geen bewijzen in deze zaak, stelde Algoe. Het Openbaar Ministerie verzette zich tegen het verzoek en stelde dat er ernstige bezwaren zijn, maar kon ook in zijn tweede beurt niet aangeven wat die ernstige bezwaren zijn.
Kantonrechter Duncan Nanhoe heeft op verzoek van de raadslieden beide politiemannen voorlopig in vrijheid gesteld. Op 25 juni komt het Openbaar Ministerie met zijn strafvoorstel.
Saskia Bandhan

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: