John van Coblijn: ‘Juist veel financieel kwaad aangedaan onder leiding Adhin’

John van Coblijn
John van Coblijn
“De vicepresident maakt een hoop lawaai, maar het is onder zijn leiding dat heel veel financieel kwaad Suriname is aangedaan”, zegt de politicus John van Coblijn aan Dagblad Suriname. Het is volgens Van Coblijn een complete leugen wanneer vicepresident Ashwin Adhin stelt dat er helemaal niet door voorgaande regering is gespaard en dat er een groter probleem was toen de NDP in 2010 overnam. “Hij schetst een beeld alsof er niets voor de NDP is achtergelaten in 2010. Dat klopt niet uit de overdrachtsrapporten en andere documenten. Het is juist onder de leiding van de vicepresident dat ongedekt geld in de samenleving is gestrooid. Het is onder leiding van de vicepresident dat de bijzondere trekkingsrechten bij het IMF, die voor noodgevallen bij de Centrale Bank liggen, allemaal gebost zijn in 2015 en 2016”, stelt de ex-voorzitter van NPS-Paramaribo. Alle reserves die de regering in 2010 uit handen van het scheidende Nieuw Front overnam, zijn volgens de politicus opgebouwd in de periode 2000 tot 2010 toen na de periode van Jules Wijdenbosch het land in grote financiële problemen was gedompeld. Het prudent monetair beleid van het duo Andre Telting en Humphrey Hildenberg zorgde ervoor dat een internationale crisis voorbij ging, zonder dat iemand in Suriname daarvan iets merkte. Uit haar winsten heeft de CBvS toen ook extra toevoegingen kunnen doen aan de monetaire reserves. “Vanwege het feit dat er goed beleid werd gemaakt”, aldus Van Coblijn.
3 miljard uit kluizen gehaald
Dat Adhin verder stelt dat de crisis niet te voorzien was en dat niemand het land zo snel uit de crisis heeft gehaald, is volgens Van Coblijn een nog grotere leugen. “In 2010 is SRD 65 miljoen achtergelaten voor de woningbouw”, stelt Van Coblijn. Hierdoor konden sociaal zwakkeren ook de kans krijgen om hun eigen woning te bouwen tegen een lichte rente van 5%. In tegenstelling tot de grote tekorten in de begroting van de regering Bouterse-Adhin, dat nu in behandeling ligt bij De Nationale Assemblee, waren meer dan 50% van de tien begrotingen die NF-regeringen hebben gemaakt altijd in evenwicht. “Vicepresident Adhin en zijn NDP hebben geen goed beleid gemaakt. Het is onder zijn leiding dat de regering, de minister van Financiën en de president in de kluizen zijn geweest van de Centrale Bank van Suriname en daar 3 miljard uit hebben gehaald. Dat de koers van SRD 2.80 na de overdracht door het NF niet door Gillmore Hoefdraad kon worden aangehouden, komt omdat men de wetenschap niet beheerst”, stelt de politicus.
‘Geld verbras je en dan zie je wel wat er achteraf gebeurt’
Adhin stelt dat welke regering ook had aangezeten, de crisis even hard zou zijn aangekomen en zou voor de voortgang van de dagelijkse staatshuishouding ook naar reserves of leengeld worden gegrepen. Exponenten uit de NDP hebben volgens Van Coblijn maar één denkwijze: ‘Geld verbras je en dan zie je wel wat er achteraf gebeurt’. “De president speelt president, de vicepresident speelt vicepresident en de minister van Financiën, speelt minister van Financiën. Wanneer er dus problemen zijn, dan is het heel makkelijk om met je vingers te gaan in de bezittingen van de Staat Suriname bij de CBvS. Onder normale omstandigheden zou de regering in 2015 of daarvoor zelf al gevallen zijn. Dat is niet gebeurd, omdat men de ongedekte gelden in omloop bracht. Dus wanneer de vicepresident leugens verkondigt, moet hij weten dat hij bezig is het land te verzieken en de toekomst van studerende jongeren kapot te slaan. Ik wil niet in zijn omgekeerde wereld leven”, aldus Van Coblijn.
FR

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: