Hazard bezorgt Chelsea Europa League-winst op Arsenal

HazardChelsea heeft in Bakoe in grootse stijl voor de tweede maal in zijn bestaan beslag gelegd op de Europa League. In de finale won het team met 4-1 van stadgenoot Arsenal. Eden Hazard, die waarschijnlijk deze zomer naar Real Madrid vertrekt, vervulde een glansrol. Met twee doelpunten en een assist bezorgde de Belgische vedette vrijwel eigenhandig Chelsea de zege in de eindstrijd in de hoofdstad van Azerbeidzjan. De watervlugge aanvaller vormde met enkele geniale acties de regisseur van de ontmanteling van Arsenal. Daarmee won trainer Maurizio Sarri, die mogelijk vertrekt naar Juventus, op zestigjarige leeftijd de eerste prijs uit zijn loopbaan. De duizenden lege stoeltjes in het Olympisch Stadion leken de opmaat van een grauwe finale. Oorverdovend lawaai, dat de spanning op het veld een extra dimensie geeft, ontbrak volledig. Het duel in Bakoe voelde als een oefenpotje in de Verenigde Staten of China, waar twee Europese ploegen tegen een substantiële beloning voor halflege tribunes verveeld het publiek proberen te vermaken.
Het plukje Engelse supporters, ongeveer vijfduizend, dat de lange reis naar de uithoek wel maakte, liet hun onvrede hierover duidelijk merken. In het Chelsea-vak klonk kort na de aftrap luid en duidelijk een boodschap aan de organisator: ,,Fuck off UEFA, is this what you want?” Afgevaardigden van de Europese voetbalbond moeten het gezang hebben gehoord. Het was op dat moment verder muisstil.
De hoofdrolspelers trokken zich niet veel aan van de bizarre omstandigheden. Toen het duel eenmaal op toeren kwam, viel er continu iets te beleven. Alexandre Lacazette leek na ruim een kwartier een strafschop te hebben verdiend voor Arsenal. Arbiter Gianluca Rocchi liet de beslissing over aan de VAR die (terecht) besloot de bal niet op de stip te leggen. Tien minuten later schampte Granit Xhaka de lat van Chelsea.
Het grootste gevaar kwam echter van Chelsea. Met enkele felle aanvallen sneed de ploeg door de defensie van Arsenal heen. Keeper Petr Cech, die afscheid neemt, kon voor rust nog net een hand tegen een schot van Olivier Giroud krijgen. De Fransman strafte de wankele achterhoede van The Gunners in de tweede helft wel meteen af. Met een artistieke duik kopte hij op aangeven van Emerson knap raak (1-0).
Op aangeven van Eden Hazard verdubbelde Pedro vervolgens de voorsprong (2-0). De kleine Belg maakte daarna definitief een einde aan de hoop van Arsenal om voor het eerst sinds 1994 een Europese prijs te winnen door koel een penalty te benutten (3-0). Alex Iwobi deed nog iets terug (3-1), maar Hazard vond opnieuw het net (4-1). Voor Arsenal restte de weinig eervolle taak om de schade beperkt te houden.
Voor trainer Unai Emery, die het toernooi met Sevilla driemaal op rij won, komt de nederlaag aan als een mokerslag. Bij winst zou Arsenal volgend seizoen in de Champions League uitkomen. Nu wacht deelname aan de Europa League, waardoor een broodnodige renovatie van de ploeg een stuk lastiger wordt. Chelsea, al geplaatst voor de Champions League, hecht daarentegen weinig waarde aan de beker. Een huldiging in Londen komt er niet.
Niemand wilde de beker, eerder in 2013 veroverd in Amsterdam tegen Benfica, echter meer dan Hazard. Als zijn droomwens om een transfer naar Real Madrid te maken uitkomt, dan was zijn laatste optreden in het shirt van Chelsea er één om nooit meer te vergeten.
Bron: AD.nl

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: