PL-assembleelid Ingrid Bink: ‘President houdt van verraad, niet de verraders’

PL-assembleelid Ingrid Bink
PL-assembleelid Ingrid Bink
Waidoe krijgt toch andere zitplaats in DNA

Dat ondertussen president tevens NDP-voorzitter Desi Bouterse openlijk en vol lof op een persconferentie de overloper William Waidoe heeft verwelkomd binnen de Nationale Democratische Partij (NDP), toont volgens PL-assembleelid Ingrid Bink het karakter aan van de NDP-leider. Het is dezelfde NDP-voorzitter die kort na de verkiezingen van 2015 erin slaagde om ook Raymond Sapoen en Diepakkoemar Chitan zover te krijgen om over te lopen en de regeercoalitie te ondersteunen. “Met die zin heeft de president verklapt dat hij van verraad houdt. Drie gekozen heren van de PL hebben de stap gemaakt om hem te ondersteunen. Er is verraad gepleegd in mijn politieke partij. Hij (Bouterse, red.) houdt verraad in stand en hij houdt van verraad. Maar ik denk niet dat hij van de verraders houdt”, benadrukt de PL’er tegenover Dagblad Suriname. De verklaring van Waidoe op 13 mei in De Nationale Assemblee (DNA) is volgens Bink pijnlijk aangekomen bij vooral het electoraat dat zich nu verraden voelt. “Echter, de partij gaat verder en weet nu juist dat zij twee standvastige leden over heeft in ’s Landsvergaderzaal.” Hoewel exponenten uit de NDP al geruime tijd ook bezig zijn Bink over te halen, benadrukt zij tegenover de krant niet te koop te zijn. “Mevrouw Ingrid Alma Bink is in hart en nieren Pertjajah Luhur”, aldus de politica.
Waidoe verruilt zitplaats met Vorswijk
Ondertussen heeft Waidoe afgelopen donderdag zijn zitplaats met Abop-parlementariër Dinotha Vorswijk verruild. Bink is blij dat dit verzoek van de ex-PL’er is ingewilligd, omdat zij zich niet meer prettig voelde om naast ‘een verrader’ te zitten. Op 14 mei heeft zij daarom ook een beroep op DNA-voorzitter Jennifer Geerlings-Simons gedaan om het verzoek van Waidoe te aanvaarden. De parlementsvoorzitter stelde toen dat zij deze kwestie in een huishoudelijke vergadering zou bespreken, daar zij niet de bevoegdheid heeft om leden te verplichten hun zitplaatsen af te staan. “Met verraad om mij heen kan ik niet goed functioneren”, benadrukte Bink.
Gesprek tussen Bink en Waidoe op 10 mei: Waidoe ontevreden over sprekersvolgorde in Nickerie
Of Waidoe inderdaad een Ford Ranger en duizenden US dollars heeft gekregen om verraad te plegen, weet Bink niet. Volgens Bink heeft Waidoe haar op vrijdag 10 mei, 3 dagen voor zijn verklaring in DNA, als collega voorgehouden wat hij wilde doen in de toekomst. Zij hield hem toen voor om zijn misnoegen of ontevredenheid bespreekbaar te maken, aangezien de PL daarvoor altijd open staat. Waidoe weigerde dit voorstel, maar stelde dat hij zich vooral niet terug kon vinden in de wijze waarop de partij hem heeft ‘behandeld’ bij de politieke bijeenkomst van Pertjajah Luhur tijdens het paasweekend in Nickerie. Waidoe mocht toen pas als vierde persoon en wel vóór een dr-lid praten. “Hij heeft toen ook een aantal andere dingen aangehaald, want hij voelde zich niet meer prettig. Ik heb hem toen voorgehouden dat dit alles bespreekbaar is. Er moet een reden zijn voor de lijstvolgorde van sprekers”, stelt Bink.
‘Weg is weg!’
De nieuwe waarnemend PL-fractieleider benadrukt dat de partij geen tijd meer zal besteden aan formaliteiten met betrekking tot Waidoe. “Bij de bestuursvergadering van donderdag 16 mei hebben wij besloten: ‘weg is weg!’. Wij gaan geen tijd verspillen aan het royeren, rechtszaken, Terugroepwet en de beëindiging van zijn lidmaatschap bij DNA. Wij gaan tijd besteden aan de situatie waarin iedereen in het land nu verkeert. Iedereen wordt verarmd door het beleid van deze regering. Dezelfde regering die Waidoe nu is gaan ondersteunen. Wij van de PL die over zijn, gaan blijven timmeren dat het beleid moet veranderen. Het kan niet zo zijn dat wij elke dag geconfronteerd worden met dure prijzen in de winkels. De huismoeders komen niet meer uit met het salaris dat zij krijgen. Daaraan moeten wij gaan timmeren. Niet onze tijd verspillen aan de heer Waidoe”, aldus de politica.
‘Ik ben alleen het gezicht, de spreekbuis, de stem’
De parlementariër verwijst naar een PL-structurenvergadering kort na de verkiezingen van 2015 waar alle gekozen volksvertegenwoordigers de boodschap van de achterban meekregen om onder geen enkele voorwaarde een samenwerking met de NDP aan te gaan. “En tot de dag van vandaag heb ik ook duidelijk gezegd: mevrouw Ingrid Bink Alma is in hart en nieren Pertjajah Luhur. Mochten er andere besluiten verkondigd worden door Ingrid Bink Alma, dan zal het een accordering zijn. Een besluit van het electoraat van PL en geen eigendunkelijke statements waarbij ik zeg dat die zetel die ik heb gehad van het electoraat mijn eigendom is. Ik ben alleen het gezicht, de spreekbuis, de stem .Wanneer ik in DNA een fight heb, dan word ik dezelfde avond nog of de volgende dag gebeld: ‘Bink, kom bij ons noh. Wij hebben je nodig, kom bij ons’. Ik zeg steeds: ‘Nee, ik blijf Pertjajah Luhur. Als jij zo geïnteresseerd bent in mijn kennis en kunde, kom dan naar mijn partij. Waarom moet ik naar jouw toegaan? Kom naar mij, dan gaan wij PL groter maken’”, stelt zij.
Persoonlijke aanval op PL en Somohardjo
De ex-districtscommissaris van Commewijne benadrukt dat zij de overloperij ziet als een persoonlijke aanval specifiek gericht naar de Pertjajah Luhur en haar voorzitter, de 76-jarige Paul Somohardjo. “De oudste politieke leider in Suriname. Het is een persoonlijke aanval naar hem toe. Om de partij af te slanken, ons te splitsen en te verdelen.” Hoewel het de paarse partij toch gelukt is drie gekozen DNA-leden over te halen, vindt Bink dat het plan van Bouterse toch mislukt is. “Nu hebben wij twee standvastige PL’ers die werkelijk de stem zullen zijn in het parlement voor het electoraat”, aldus de PL’er.
Zelfreflectie
De waarnemend PL-fractieleider hield Waidoe toen voor om ook aan zelfreflectie te gaan doen. “Als wij betere mensen willen zijn en als mensen over mij praten, dan doe ik graag aan zelfreflectie. Wat heb ik goed gedaan? Wat heb ik minder goed gedaan? Hoe kan ik die minder goede zaken goed maken? Ik vroeg hem of hij dat heeft gedaan? Hij zei: ‘nee, want ik heb al een keus gemaakt’.” Bink benadrukt dat zij Waidoe toen maar succes heeft toegewenst met zijn verdere plannen, daaraan gekoppeld ook een waarschuwing om niet aan de integriteit van de PL te komen. “Als je aan mijn partij komt, ga je mij horen. Hij (Somohardjo, red.) heeft jou daar geplaatst en het electoraat heeft jou het vertrouwen gegeven, dus schaad mijn partij niet. En hij heeft beloofd dat niet te doen”, aldus Bink.
FR

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: