Boldewijn over verkiezingsperiode: “We moeten voorzichtig zijn”

1Boldewijn over verkiezingsperiode “We moeten voorzichtig zijn”Vandaag, 27 mei 2019, is de 147ste dag van het jaar. Hierna volgen nog 218 dagen tot het einde van het jaar. 145 dagen daarna volgen de algemene, vrije en geheime verkiezingen in Suriname. Surinamers zullen over 363 dagen wederom kiezen voor wie de beleidmakers mogen zijn voor de daaropvolgende 5 jaren.
Een aandachtspunt voor politieke partijen zal zo meteen ook de geboden voorzichtigheid zijn met betrekking tot het aantal mensen, dat niet naar de stembus zal gaan in mei 2020. Het aantal mensen dat niet naar de stembus zal gaan, heeft veel invloed op de uitslag van de verkiezing. Partijen zullen vooral hun best moeten doen om deze groep mensen te interesseren in de verkiezingen. Daarnaast is ook merkwaardig dat de overheid bij de komende verkiezingen ruim SRD 134 miljoen zal uitgeven. Geld dat in beginsel ook van een deel van de ‘niet stemmers’ wordt verkregen uit belastingmiddelen. Volgens bestuurskundige August Boldewijn zijn voor het eerst de voorbereidingen op de verkiezingen door politieke partijen zo vroeg van tevoren begonnen. Hij hoopt dat de partijen, die nu al begonnen zijn met hun politieke propaganda, tegen het eind van de rit nog een adem hebben en het volk nog wat zinnigs te vertellen hebben.
Boldewijn benadrukt dat politieke partijen in Suriname niet op ideologische basis gestoeld zijn. Alles is gestoeld op personalisme (familiekringen, vriendenkringen of etnische basis). “Wij moeten voorzichtig zijn met het feit dat deze regering en voorgaande regeringen, die onder hetzelfde signatuur hebben geregeerd, weer aan de macht komen. Gewoon omdat de mannen in staat zijn geweest om mensen zodanig aan zich te binden dat men geen alternatief heeft. In de loop van de tijd zijn er grapjes uitgehaald met ambtenaren zoals verplicht lid worden van een bepaalde politieke partij. Ik weet niet als deze zaken nog voortgang zullen vinden”, stelt de bestuurskundige.
Enkele politiek partijen hebben de strijdbijl al actief ingezet. Enkelen komen met partijdoelen de deur uit, terwijl anderen nog op zoek zijn naar partners. Verwacht wordt dat de activiteiten in de politieke arena zo meteen worden opgevoerd. Boldewijn gebiedt voorzichtigheid ervoor, ondanks de inspanningen van bepaalde politieke partijen om hun gezicht en visie te laten schijnen over de achteruitgang van Suriname, Surinamers op dezelfde mensen zullen stemmen. Surinamers verdiepen zich volgens Boldewijn over het algemeen niet in economische aangelegenheden van het land. Men verdiept zich niet in de basis van welvaart en welzijn van het Surinaamse volk. Massameetings zijn voor hem daarom opwekkingsbijeenkomsten in plaats van momenten waarop Surinamers de waarheid zullen horen. Het is een bijeenkomst waarop je mensen moet opzwepen tot strijdvaardigheid. Daar ga je geen juistheid van zaken horen. Dat is de manier waarop de man in Suriname is opgevoed. Dat maakt dat wij in de komende periode dezelfde gedragslijnen zullen zien binnen politieke partijen om aan de macht te komen”, aldus Boldewijn.
Kavish Ganesh

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: