Toerisme en accommodatie in Suriname

2Toerisme en Accommodatie in Suriname 1Modern toerisme is nauw verbonden met de ontwikkeling van een aantal sectoren in een economie en omvat een groeiend aantal nieuwe bestemmingen. Deze dynamiek is een belangrijke motor voor de sociaaleconomische vooruitgang van deze sector. Tegenwoordig is de omzet van het toerisme wereldwijd bijna even groot als die van de olie-export, voedingsmiddelen- of auto-industrie. Toerisme is uitgegroeid tot één van de belangrijkste spelers in de internationale handel en behoort tot de belangrijkste inkomstenbronnen van veel ontwikkelingslanden.
Een van de belangrijkste, zo niet de belangrijkste zaken waar toeristen naar kijken, alvorens die een vakantiebestemming uitkiezen, is accommodatie. Tot het jaar 2017 waren er ruim 72 hotels en guesthouses in Suriname. In vergelijking met 2016 en 2015 was dit een toename. In 2016 waren er volgens de laatste cijfers van het Algemeen Bureau voor de Statistiek (ABS) ruim 69 geregistreerd, terwijl in 2015 ruim 66. In vergelijking met 2013 echter, waren er in 2017 ruim 7 vakantieverblijven minder.
Het merendeel daarvan (ruim 61) is gevestigd in Paramaribo. Daarnaast zijn er 7 in Nickerie, 1 in Brokopondo en 1 in Para. Wanica heeft aldoor 2 gehad. Booking.com, een van de meest gebruikte websites in Europa, heeft echter momenteel veel meer vakantieverblijven (136) in haar systeem staan voor Suriname. Hiertussen zijn er één 5 sterrenhotel, negen 4 sterren, twaalf 3 sterren en vier 2 sterren. De rest van de 110 hebben geen rating.
Tussen al deze plekken zijn er 72 appartementen, 36 hotels, 14 vakantiehuisjes en 4 resorts. Daartussen zitten er ook 3 villa’s. De branche merkt in ieder geval dat organisaties veelal uitkijken naar all-inclusive tarieven. De klant is op zoek naar een tarief per persoon, waarbij maaltijden inbegrepen zijn.
Aan 30 van al deze vakantieverblijven na, hebben vakantiegangers uit de 10 punten boven de 6 punten als waardering gegeven. Maar 13 doen het uitstekend met 9+ punten. 17 van deze verblijfplekken zijn toegankelijk voor mensen op een rolstoel (mensen met een beperking), 19 staan langs het water, 37 hebben een eigen restaurant en 26 bieden roomservice. De beste score voor appartementen is tot nu toe gegeven aan Palm Village (9.9 punten uit 10). Bij de hotels scoort Houttuyn Wellness River Resort het best (9.0 punten uit 10). Bijkans de helft van al deze vakantieverblijven zijn op minder dan 3 km afstand van de stad.
De Surinaamse economie vertoonde in het jaar 2017 een lichte groei van het BBP en wel van 1,2% (Fitch report februari 2018). Dit bood een gematigd optimistische vooruitzicht in deze branche.
Er waren ook stijgingen in de boekingen vanuit het segment Travel Agent en Tour Operators, alsook het zakelijk segment. In deze periode was het ook touroperator TUI gelukt om meer kamers in Suriname te bezetten door pakketreizen aan te bieden. Er werd een stijging in het zakelijk segment gerealiseerd, voornamelijk vanwege de start van de olieboringen voor de kust van Suriname.
Sector betrokken spelers zoals touroperators hebben vaker aangegeven veel meer te willen hebben qua accommodatie in Suriname. Touroperator TUI bijvoorbeeld heeft in het verleden samen met de Surinaamse Luchtvaartmaatschappij (SLM) vaker geroepen naar meer opvangcapaciteit, zodat die ook meer toeristen naar het land kunnen halen. Die groei bleek echter niet echt te zijn gekomen.
Kavish Ganesh

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: