Jogi: “In totaal heb ik nu 4 corrupte ministers laten wegjagen”

VHP-parlementariër Mahinder Jogi is president Desi Bouterse dankbaar dat hij besloten heeft om de ministers Patrick Pengel van Openbare Werken, Transport en Communicatie (OWT&C) en Regilio Dodson van Natuurlijke Hulpbronnen de laan uit te sturen. De VHP’er had het staatshoofd in april gevraagd onderzoek te verrichten naar betrokkenheid van deze twee (ex) bewindslieden in nv’s en stichtingen. Bouterse beloofde toen zowel Dodson en Pengel onder een vergrootglas te plaatsen. “Jogi heeft geschiedenis geschreven door nu in totaal 4 corrupte ministers te laten wegjagen. Dat is geen enkele parlementariër tot nu toe gelukt”, zegt de VHP’er aan Dagblad Suriname. Hij voegt hierbij ook de namen van Roline Samsoedien, de ex-minister van Ruimtelijke, Ordening, Grond en Bosbeheer, die betrapt was in zelfbevoordeling met overheidsgronden, en Ramon Abrahams, de ex-minister van Openbare Werken, die tijdens de regering Bouterse 1 meerdere malen door de oppositie, waaronder ook Jogi, betrapt werd in grootschalige corruptie.
Start naar beloofde kruistocht tegen corruptie
Jogi benadrukt dat hij altijd, ook in het geval van Abrahams, gedocumenteerd kritiek heeft geleverd in het parlement. “Ik heb altijd gedocumenteerd zaken aangekaart. Uiteindelijk werd Abrahams dan ook door de president ontslagen. Bij Samsoedien heb ik verschillende documenten aan het parlement overhandigd en daarop kon zij geen antwoord geven. Bij Pengel en Dodson heb ik een brief geschreven naar de president en de president heeft beloofd de zaak te onderzoeken. Ook heb ik beide mannen ook betrapt in het sjoemelen met in beslag genomen schelpzand. Ik bedank de president daarom dat hij zijn woord heeft gehouden. Het is een start naar de beloofde kruistocht tegen corruptie”, benadrukt de parlementariër.
Pengel moest zich aanmelden op kabinet president
Na aanhoudende kritiek van vermeende gevallen van corruptie de afgelopen weken, heeft Dodson uiteindelijk zelf zijn ontslag ingediend. Hij kon zich naar verluidt vooral niet verenigen met de gang van zaken in de Alcoa-kwestie en het afblazen van de voorgenomen verkoop van Surinames belang in de Saramacca-concessie. Deze zaken zouden zijn negatieve track-record verder aanvullen. Pengel is eerder ook zwaar onder vuur geweest voor het mislukken van het project voor de financiering van het Academisch Medisch Centrum (AMC-SU) en mogelijke corruptie bij het project Huisartseninformatiesysteem als minister van Volksgezondheid. Hij moest zich gisteren aanmelden op het kabinet van de president, alwaar hij zijn ontslag heeft aangehoord. Pengel was eerst bewindvoerder op het ministerie van Volksgezondheid. Hij is april vorig jaar overgeplaatst naar OWT&C.
Skalians in beslag genomen
Dodson was voorgedragen door de partij Democratie Ontwikkeling in Eenheid (DOE) in 2015, maar koos na het uittreden van DOE uit de regering in 2016 toch zogenaamd in ’s landsbelang aan te blijven als minister. Deze ex-minister is vanaf zijn aantreden in oplopende schandalen verwikkeld geweest. Hieronder vallen de skalian affaire, het verhaal dat skalians kwik verwijderen uit het stuwmeer, de zandafgravingen te Braamspunt, vreemde samenwerkingsconstructies bij gouddeals, gratis stroominstallaties voor politieke bonzen en recent ook nog het schandaal van het in beslag genomen schelpzand. Twee weken na zijn beëdiging als minister was Dodson op het stuwmeer en sommeerde hij de aanwezige goudzoekers hun werkzaamheden op de skalians per direct stop te zetten. Toen bleek dat de goudondernemers geen aandacht schonken aan de waarschuwing van de minister, liet hij via het Openbaar Ministerie beslag leggen op deze skalians.
‘Een ongelukkige speling van woorden’
Op een persconferentie gaf de bewindsman de verzekering dat de ondernemers hun skalians niet zouden terugkrijgen. Uiteindelijk kwam hij toch terug op deze belofte en 5 van de 9 scalians, die uit het stuwmeer zouden worden verwijderd, kregen toestemming om 20 kilometer verderop in de Sarakreek hun operaties te vervolgen. De 4 andere skalians die ontmanteld zouden worden, kregen later ook toestemming om hun werkzaamheden te hervatten. Begin januari 2018 bleek dat skalians weer actief waren op het stuwmeer. Uiteindelijk verklaarde Dodson dat de 4 skalians die op het stuwmeer gesignaleerd werden, geen werkzaamheden verrichten, maar juist de kwikresten opruimen. De groene kleur van het water was volgens de bewindsman het gevolg van algen. Begin 2019 kwam Dodson uiteindelijk nog eens terug op zijn woorden. Hij stelde dat bij zijn eerste verklaring het ging om ‘een ongelukkige speling van woorden’.
Sporen verdiend te Braamspunt
Ook in de kwestie bij de zandafgravingen te Braamspunt heeft Dodson ‘zijn sporen’ verdiend. In 2016 had Dodson de zandopgravingen te Braamspunt stopgezet, maar in 2017 kwam hij terug op die beslissing. Aan 4 ondernemers verleende hij nieuwe vergunningen, geldig tot augustus 2017. Dodson beweerde dat het schelpzand van Braamspunt nodig was voor het maken van bepaalde producten. Braamspunt fungeert als golfbreker.
FR

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: