“Waardering van medewerkers is veel belangrijker dan men denkt”

1Waardering van medewerkerWoorden van Thalitia Buyne-Ajodhia, resort manager van Courtyard Marriott Paramaribo bij de herdenking van de internationale dag van hospitality. Ter herdenking van deze dag en kernwaarden van één van de Marriott brand “Spirit to Serve” werden 8 medewerkers van Courtyard Marriott Paramaribo, die altijd op uitzonderlijke wijze de kernwaarden van het bedrijf hebben uitgedragen gehonoreerd met de “Service Excellence Award”. Gisteren tijdens een persconferentie heeft het management team van Marriott de award winnaars aan de samenleving bekendgemaakt.
De 8 geselecteerde medewerkers zijn Romnick Lugayan, Sendy Karijantika, Shaquille Bottse, Sergio Lisse, Aida Rampersad, Manisha Sadhoe, Legol Banai en Melanie Escora. De uitreiking van de Service Excellence Award gaat op donderdag 9 mei 2019 plaatsvinden. De nominaties werden ingevoerd in verschillende categorieën/afdelingen binnen de organisatie, namelijk housekeeping, maintenance, sales & amp; marketing, food & amp; beverage, culinary, front office, finance en security geeft de resident manager Thalitia Buyne-Ajodhia aan.
De award uitreiking word voor de 3de keer gehouden. De uitreiking geeft het teken van waarde en bekendheid, de medewerkers worden zo gewaardeerd en verder gestimuleerd om beter te worden geeft Buyne-Ajodhia aan. Ook geeft zij aan dat deze geselecteerde medewerkers van alles binnen de hospitality wereld doen om de gasten van het hotel zich thuis te laten voelen. Voor Marriott waren deze overwegingen reden genoeg om te werken aan extra erkenning voor bijzonder presterende medewerkers zegt Buyne-Ajodhia . De uitreiking van de awards zal geschieden door de Managing Director van Courtyard Marriott Paramaribo, de heer Egon von Foidl. Ook wordt er een extra award dit jaar uitgereikt voor de eerste employee die in dienst is genomen door Courtyard Marriot de Resident Manager, Buyne-Ajodhia, omdat zij al tien jaren werkzaam in Courtyard Marriott Paramaribo en twee jaren als Resident Manager. Met dit initiatief probeert Marriott te bewerkstelligen dat niet alleen binnen het hotelwezen, maar binnen de totale Surinaamse samenleving aandacht wordt gegeven aan het bieden van uitzonderlijke service aan alle gasten, toeristen en reizigers die het land binnenkomen vermeld de resident manager.

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: