Belfort: ‘Men rooft nu openlijk’

1Belfort ‘Men rooft nu openlijk’Er moet volgens Abop-parlementariër en ex-justitieminister Edward Belfort een complete doorlichting komen bij de Surinaamse Postspaarbank (SPSB). Daarvoor moet algemeen directeur Ginmardo Kromosoeto in belang van het onderzoek per direct op non-actief worden gesteld. “Waar er rook is, is er vuur. Nu laat je die man daar, waardoor de kans groot is dat hij bewijsmateriaal gaat wegmaken en het onderzoek gaat frustreren”, zegt Belfort aan Dagblad Suriname. De ex-justitieminister gelooft niets van het verhaal dat de leiding van SPSB een val had opgezet om na te gaan waar de lek is. Hij vindt dat het accent over corruptiepraktijken bij de bank hiermee verlegd wordt door Kromosoeto. Volgens de parlementariër is deze zaak sterk te vergelijken met de witteboordencriminaliteit, die een tijdje terug plaatsvond binnen de NV Energiebedrijven Suriname (NV EBS). Ook daar bleken politiek gelieerde personen het energiebedrijf voor miljoenen te hebben benadeeld. Uiteindelijk moest de toenmalige leiding thuis worden geplaatst om een diepgaander onderzoek te kunnen verrichten. Belfort voert aan informatie te hebben dat alle ministeries en andere overheidsinstanties zonder bestelbonnen geld lichten bij de bank. Het gaat volgens hem om bedragen boven de SRD 4.000 zonder missive. “Wat normaal naar RvM moet. Het is gewoon een chaos daar. Ik hoor dat parlementariërs daar leningen gaan nemen en niet terugbetalen. Het is een grote vorm van corruptie. Men rooft nu openlijk, omdat men weet dat het volk binnenkort met ze gaat afrekenen”, aldus Belfort.
‘Wat is rol SPSB op het terrein te Paramaribo Noord?’
De Abop’er heeft tijdens de begrotingsbehandeling in De Nationale Assemblee (DNA) ook vragen gesteld over het feit dat ex-minister Roline Samsoedien een eigendomsterrein van 32 hectare heeft geruild voor 840 hectare grond met de grondhuur- en/of erfpachttitel. Belfort verwees hierbij naar een lap grond in Paramaribo Noord waar nu huizen op worden gebouwd, die volgens zijn informatie eerst het bezit was van een particulier. Ook bij dit woningbouwproject is de Surinaamse Postspaarbank (SPSB) betrokken als fondsbeheerder. “Ik heb toen vragen gesteld en stukken overhandigd aan de parlementsvoorzitter. Maar zij probeerde Samsoedien te dekken. Uit die vragen moest ook de rol van de SPSB duidelijk worden op het terrein te Paramaribo Noord. Als die grond op naam van een particulier is, dan hoe komt SPSB daar bouwen? Er schuilt meer hierachter”, aldus de politicus. De ex-justitieminister beweert dat dit ook de reden is waarom hypotheekbewaarder Ricardo Vrede toen uit zijn functie werd gezet. “Men ging ervan uit dat de hypotheekbewaarder de stukken had gelekt”, aldus Belfort.
Clad en accountantskantoor Lutchman aangewezen voor onderzoek
Ondertussen heeft Financiënminister Gillmore Hoefdraad de Centrale Landsaccountantsdienst (Clad) en het accountantskantoor Lutchman instructies gegeven om een onderzoek in te stellen naar de bedrijfsprocedures bij de SPSB. “De recente berichtgevingen over SPSB hebben de aandacht van de minister. De resultaten van het onderzoek zullen worden gerapporteerd aan de directe en de indirecte toezichthouders van de SPSB”, stelt de bewindsman via het Nationaal Informatie Instituut (NII).
FR

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: