“Met professionele verloskundige zorg kunnen we maternale sterfte omlaag brengen”

Dew Sharman
Dew Sharman
Gisteren was het de Internationale Dag van de Verloskundige. Het beroep houdt zich bezig met het begeleiden van de zwangerschap en de bevalling. Tijdens de conferentie van de International Confederation of Midwives (ICM), die in 1987 in Nederland werd gehouden, is het idee ontstaan om zo een dag in het leven te roepen. De allereerste Internationale Dag van de Verloskundige werd herdacht op 5 mei 1991. Voor de medicus tevens volksvertegenwoordiger Dew Sharman (VHP) is de verloskundige zorg heel belangrijk. Hij merkt op dat steeds meer vrouwen het liefst in hun eigen omgeving willen bevallen.
“Dit is een trend dat meer ingang krijgt bij de moderne vrouw. Het is overigens bewezen dat vrouwen minder kans hebben op complicaties wanneer ze in hun eigen vertrouwde omgeving kunnen bevallen. En we zien dat de Regionale Gezondheidsdienst (RGD) die faciliteiten wel aanbiedt”, benadrukt Sharman in gesprek met Dagblad Suriname. Hij voert aan dat die zorg echter wel beter kan. “Met de professionele verloskundige zorg kunnen we namelijk de maternale sterfte omlaag brengen. Dit ligt nog enorm hoog in Suriname.” Niet alleen voor of tijdens de bevalling is die adequate zorg cruciaal, maar ook na de bevalling. Na de bevalling kan er namelijk heel wat misgaan, zoals het optreden van bloedingen en infecties. “Als we dat verder zouden professionaliseren, kan dat zeker bijdragen aan het terugdringen van de maternale sterfte”, aldus Sharman.
KSR

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: