Twee cipiers in vrijheid gesteld

15 blijven aangehouden

Advocaat Raoul Lobo bevestigt dat zijn cliënt R. en een cliënt van advocaat Truideman zaterdag door de rechter-commissaris voorlopig in vrijheid zijn gesteld. De raadslieden Georgette Leter, Lobo en Truideman hadden voor 7 penitentiaire ambtenaren (pa’s) hoger beroep aangetekend op basis van artikel 54c nadat hun invrijheidstelling was geweigerd door de rechter-commissaris (rc). Het Hof heeft zaterdag van deze 7 gevangenisbewaarders 2 huiswaarts gestuurd en ten aanzien van de overige 5 achtte de rc de aanhouding rechtmatig. Zij worden allemaal ervan verdacht de gedetineerde Dion Griffith, die op 24 maart 2019 was ontvlucht uit het huis van bewaring van Hazard, te hebben mishandeld, met als gevolg dat Griffith is komen te overlijden. Griffith was veroordeeld door de kantonrechter wegens poging tot gekwalificeerde diefstal. Hij had nog bijkans een jaar uit te zitten en zou op 29 april 2020 worden ontslagen uit de gevangenis. Vanwege de ontvluchting hadden de cipiers de gedetineerde bij zijn wederaanhouding op beestachtige wijze mishandeld. In verband met het onderzoek zijn medegedetineerden als getuigen gehoord. 
Directeur Palmtak door Hof heengezonden 
Op donderdag 11 april werd ook de directeur van Hazard, Carlo Palmtak, aangehouden. Zowel door de rechter-commissaris als door het Hof werd zijn aanhouding onrechtmatig geacht. Hij werd bijgestaan door advocaat Chandra Algoe. In totaal waren 18 pa’s aangehouden. De directeur en 2 cipiers zijn inmiddels in vrijheid gesteld. 15 hebben een verlenging van 30 dagen gehad. Voor het eerst in de geschiedenis, althans in Suriname, waren 18 gevangenisbewaarders in een zaak aangehouden. Momenteel is Aniel Ramadhin de waarnemend directeur van Hazard.
Saskia Bandhan  

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: