Marcellino Nerkust: “Verruiming schooltijd is geen eenvoudig vraagstuk dat morgen opgelost is”

Fols-president Marcelino Nerkust tijdens de driedaagse nationale dialoog betreffende onderwijshervorming
Fols-president Marcelino Nerkust tijdens de driedaagse nationale dialoog betreffende onderwijshervorming
Marcellino Nerkust, president van de Federatie van Organisaties van Leerkrachten in Suriname (Fols), heeft tijdens de persconferentie op 26 april, de laatste dag van de driedaagse nationale dialoog betreffende onderwijshervorming, zijn kanttekeningen geplaatst over de verruiming van het aantal lesuren. Voor de Onderwijsminister, Lilian Ferrier, zijn de 4 effectieve lesuren op de basisscholen zeer weinig voor een adequate ontwikkeling van het kind. “Het is geen issue van nu om het aantal lesuren te verruimen. Het ministerie gaat ervan uit dat kinderen langer op school moeten blijven, maar dit is geen eenvoudig vraagstuk dat morgen opgelost is”, bracht Nerkust onder de aandacht.
Hij liet weten dat tal van leraren na de schooltijd ook een vervolgopleiding volgen, waardoor de verruiming van het aantal lesuren in een groot nekslag zal uitmonden. “We moeten ons realiseren dat heel veel leerkrachten van de basisscholen na 13:00 uur een vervolgstudie oppakken om 16:30 uur. Dit, om zichzelf up te graden en om meer geld te verdienen om in hun levensonderhoud te kunnen voorzien. Gaan we naar een situatie waar we het aantal lesuren optrekken tot bijvoorbeeld 15:00 uur, dan betekent het dat zo een leerkracht na de school direct naar de vervolgopleiding moet gaan.” Naar zeggen van Nerkust is dit een zeer ongezonde situatie, die averechts zal werken op de doelstelling van het ministerie: de ontwikkeling van het kind.
Die ontwikkeling (opvoeding) vindt voor een belangrijk deel ook thuis plaats. Dat een leraar geen tijd meer zal overhouden voor de eigen gezinssituatie zal dus geenszins stimulerend werken. Integendeel, het zal de bron vormen van allerlei problemen waar de samenleving niet op zit te wachten. Voor de minister hoeft de verruiming van het aantal lesuren niet zo dramatisch te zijn. “We zijn in de 21ste eeuw. Ons Polytechnisch College heeft nu al gerealiseerd dat we distance learning kunnen doen. Leren is een natuurlijk proces. De leraren kunnen ook middels video’s de leerstof uitzenden en sturen naar de verre gebieden. Op deze manier hebben we ook die effectieve uren verruimd”, aldus de minister.

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: