Rachied Doekhie: ‘Als ik minister was, had ik Sno onder Goslar gegooid’

NDP-parlementariër Rachied Doekhie vindt dat Financiënminister Gillmore Hoefdraad per direct Iwan Sno, directeur van het Algemeen Bureau voor de Statistiek (ABS), met ontslag moet sturen. “Hij is een man met een heel zwakke ruggengraat, een crimineel, een frommelaar, een corrupteling. Als ik Sno was, zou ik sorry aan de minister hebben gezegd, mijn biezen hebben gepakt en vertrokken zijn naar Haïti”, zegt Doekhie aan Dagblad Suriname. In een lijvige brief aan het parlement heeft Hoefdraad uiteengezet waarom hij vindt dat het ABS in 2010 heeft gemanipuleerd met het cijfer van het bruto binnenlands product (bbp) over 2009. Hoefdraad stuurde ook brieven van Sno aan toenmalig financiënminister Wonnie Boedhoe naar het parlement om zijn standpunt te onderbouwen. De ABS-topman hield Boedhoe in december 2010 voor dat hij op 11 mei, een paar dagen vóór de verkiezingen van dat jaar, vervroegd het bbp-cijfer had gepubliceerd. Dat heeft het ABS gedaan na uitdrukkelijk verzoek van toenmalig Centrale Bank-governor André Telting. Doorgaans wordt het bbp-cijfer over het jaar daarvoor in augustus bekendgemaakt. Doekhie neemt het Sno kwalijk dat hij willens en wetens gemanipuleerd heeft met cijfers, omdat hiermee de hele staatshuishouding in gevaar is gebracht. Hij beweert dat hiermee ook Boedhoe in problemen was gezet. “Ik volg Sno al sinds ik in de oppositiebanken zat en had al mijn vermoeden dat deze man een frommelaar is. Als ik minister was, had ik Sno onder de Goslar gegooid”, aldus Doekhie.
Sno moest de eer aan zichzelf houden
In zijn brief legt Sno uit dat het bbp gebaseerd kan worden op een response rate van minstens 35% van de bedrijven. Toen het ABS in mei 2010 de vervroegde schattingen voor 2009 uitbracht, was dit gerekend met een response rate van 22% en met veel minder kruiscontroles. Volgens Hoefdraad had elke zichzelf respecterende directeur van het ABS dit moeten weigeren uit te voeren en/of de eer aan zichzelf houden. “Omdat het nergens in de wet voorkomt dat zulke belangrijke data op basis van een telefoontje moeten worden vrijgegeven en ook omdat de directeur zelf weet dat de response rate te slecht is om het als officieel te bestempelen”, schrijft de minister. Hij merkt op dat de schijnbare reden waarom toen aangedrongen is op een vervroegd bbp-cijfer te zien is aan het verloop van de schulden van de Staat begin 2010. De binnenlandse schuld was in drie maanden tijd gegroeid met 6%. De totale schuld was toegenomen van SRD 2.860 miljoen tot SRD 2.977 miljoen in maart, en in ratio van het bbp van 30.8% naar 32.1%. Er waren toen ook achterstanden op de overheidsbetalingen.
Statistiek grootste leugen die bestaat
Doekhie beweert dat president Desi Bouterse een bankroet land in 2010 heeft overgenomen van de toenmalige Nieuw Front regering. Hij vraagt zich af waarom Sno een persconferentie houdt en ook nog Hoefdraad uitgenodigd heeft om dit bij te wonen. “Een minister die met kop en schouder uitsteekt boven deze man. Laat hij die brief lezen en geen leugens vertellen! Je bent door de mand gevallen. Hij zit daar het beleid van de regering te frustreren. Statistiek is de grootste leugen die er bestaat”, stelt de NDP’er. Hij zal tijdens de begrotingsbehandeling ook extra aandacht vragen om maatregelen te treffen tegen de ABS-directeur.
FR

error: Kopiëren mag niet!