Runaldo Druiventak: ‘Laakbaar NDP-motief om kieswet door te drukken’

NPS-congresbestuurslid Runaldo Druiventak
NPS-congresbestuurslid Runaldo Druiventak
Congresbestuurslid Runaldo Druiventak van de Nationale Partij Suriname betreurt het dat de NDP haar motief om de Kieswet te veranderen, verdraait. ‘Niemand van de huidige coalitie moet ons komen wijsmaken dat de op handen zijnde wijziging van de Kieswet bedoeld is om excessen rond de verkiezingen van 2015 te voorkomen. In NDP-topkringen, De Nationale Assemblee en de media wordt aangegeven dat de aanpassing van de Kieswet onder andere is om overloperij (verraad) te voorkomen.’
Bedrieglijk motief
‘De geschiedenis leert mij dat in 1996 de basis werd gelegd voor het overlopen van leden van andere partijen naar de NDP. Dit werd bewerkstelligd door na de verkiezingen leden van de VHP en KTPI te bewegen het Front te verraden. Dit is zondermeer verfoeilijk. Met beloften en omkoperij werd tweedracht gezaaid. Het motief van de NDP om de Kieswet te veranderen om overloperij te voorkomen is dus bedrieglijk!’
Omkoperij en overlopen
‘Dilip Sardjoe, Willy Soemita en Atta Mungra (nu wijlen) zijn samen met de huidige NDP-top de architecten van het omkopen en overlopen. Na de verkiezingsuitslag van 23 mei 1996 moesten wij naar de VVV (Verenigde Volksvergadering) om de president en vicepresident te kiezen. Zo kon het gebeuren dat Wijdenbosch en Radhakisun (nu wijlen) werden gekozen tot respectievelijk president en vicepresident.’
Het verlinken van elkaar
Volgens het gewezen DNA-lid Druiventak was het aan deze uitslag te danken dat de zogenoemde kapitaalcoup, waarbij de gekozen DNA-leden van de VHP, te weten Marijke Djawalapersad (Wanica), Baboeram Panday (Saramacca), Tewarie, Jainula en Singh-Koendjbiharie uit Nickerie, ondersteuning gaven aan de NDP. Verraad, trouweloos handelen, legde toen niet alleen een vloek op de politiek en persoonlijke relaties. Sedertdien verlinkt iedereen elkaar.
Omkopers willen omkoperij tegengaan
‘Zie hier het begin van het overloopfenomeen, waarvoor de NDP een wetswijzing nodig acht om het overgaan van de ene naar de andere politieke partij te bestrijden. Deze reden is vals en draagt in zich schending van recht en fatsoen. Door omkoperij, verraad en overloperij namen Venetiaan, Lachmon en de andere leden van het Front, die standvastig waren, op 30 september 1996 plaats in de oppositionele banken.’
Bombarie
Druiventak wijst erop dat het overlopen een standaardverkiezingsmodel is geworden. Vrijwel alle politie partijen melden regelmatig met veel bombarie overgelopen personen aan, alsof het gaan van de ene naar de andere politieke partij iets geweldig, een overwinning, is. ‘De NDP is hypocriet als zij stelt dat de Kieswet moet worden aangepast om overlopen te voorkomen’, aldus Druiventak.
HD

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: