Biharie: ‘Geen belasting betalen tot afronding zaak in hoger beroep’

CPAS haalt bakzeil in rechtszaak tegen rij- en voertuigenbelastingDe Stichting Centre for Public Affairs Suriname (CPAS), onder leiding van Anand Biharie, heeft gisteren bakzeil gehaald in het kort geding, waarin zij de rechter had gevraagd om de rechtswerking van de Wet Rij- en Voertuigenbelasting op te schorten. In een goed gemotiveerd vonnis verwees de magistraat naar de artikelen 106 en 137 van de Grondwet, waaruit blijkt dat alle wetsontwerpen die door De Nationale Assemblee worden aangenomen, verheven worden tot wet. Aangezien wetten onschendbaar zijn, moeten deze worden nageleefd en wordt de rechter hiermee ook verboden om wetten te toetsen aan de Grondwet. Het toetsen van wetten kan alleen gedaan worden door het nog in te stellen Constitutioneel Hof. Echter kan de formele wet wel door de rechter getoetst worden aan verdragen met voor een ieder verbindende bepalingen. Deze toetsing is echter niet gevraagd door de eisende CPAS. Het vonnis van kantonrechter Rewita Chatterpal is op de zitting voorgelezen door haar collega Alida Johanns.
Biharie stelde tegenover Dagblad Suriname dat de stichting in hoger beroep zal gaan tegen dit vonnis. Zolang de zaak nog moet dienen in hoger beroep, roept hij burgers op de belasting niet te betalen. Volgens hem is ook duidelijk dat de Staat geen handhavingshandelingen heeft gepleegd sinds de zaak eerder deze maand begon. Dat ziet hij als een ongeschreven principe waaraan de tegenpartij, in deze de Staat, zich moet houden. De afhandeling van de zaak in hoger beroep is afhankelijk van de bezettingsgraad van de rechterlijke macht. Biharie vindt echter dat dit toch binnen een maand kan worden afgehandeld. “Het vonnis is negatief uitgevallen, omdat de rechter vindt dat de beschermde belangen niet zijn aangetast”, stelde de econoom. Hij vindt dat de argumenten hiertoe niet zwaar zijn meegewogen door de rechter. De controle op deze belasting zal volgens het ministerie van Financiën in de tweede helft van dit jaar plaatsvinden, nadat er enkele aanpassingen zijn gepleegd. Volgens het ministerie is tot nu toe SRD 52 miljoen betaald aan rij- en voertuigenbelasting. Het gehele bedrag zal gebruikt worden voor diverse hoognodige infrastructurele werken, ook in de districten.
FR

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: