Werknemers OWMCP dreigen weer met acties

Dwarka: ‘Het gaat steeds om brandjes blussen’

Werknemers van het Overliggend Waterschap Multipurpose Corantijn Project (OWMCP) dreigen met acties indien de salarissen over maart uiterlijk eind deze maand niet worden uitbetaald. Dayanand Dwarka, voorzitter van werknemersorganisatie bij het OWMCP, spreekt zijn diepe afkeuring uit over de wijze waarop de overheid omgaat met de belangen van de werknemers en het instituut zelf. Hij vindt dat er een structurele oplossing voor dit probleem moet komen. “Het personeel van de organisatie moet normaliter al uiterlijk op de 25ste van de maand hun salarissen gestort krijgen bij de bank. Op 26 maart heeft dat nog niet plaatsgevonden en er is ook nog geen zicht op wanneer het subsidiegeld door Financiën gestort zal worden op rekening van het OWMCP. Er is taal noch teken vanuit de zijde van de regering”, zegt Dwarka aan Dagblad Suriname. De lonen en salarissen over de maand februari zijn voorgeschoten door de VCB-bank voor een bedrag van SRD 209.352. Over de maand januari werden de salarissen pas na actiedreiging van de bond op 30 januari gestort. Dwarka verwacht dat met deze stand de bank deze maand niet verder zal willen gaan met het voorschieten. Om de salarissen over maart uit te betalen, is SRD 110.000 nodig. Daarnaast komen ook de bedragen voor kerstgratificatie (SRD 80.607,23) en twk’s aan lonen.
OWMCP heeft liquiditeitsbehoefte van SRD 1.141.302,71
Het OWMCP heeft momenteel een liquiditeitsbehoefte van SRD 1.141.302,71, terwijl zij per 5 maart nog in totaal SRD 1.385.694,75 aan subsidie moet ontvangen. Volgens Dwarka, die ook bestuurslid is van de Vakcentrale C-47, is dit tekort toe te schrijven aan de overheid die minder subsidie stort dan wat er door de leiding wordt gevraagd. Hij verwijst naar het geval in januari toen het ministerie van Financiën SRD 444.000 bij de bank heeft overgemaakt, terwijl de OWMCP-directie een verzoek had ingediend van SRD 1.059.441. “Dat was net om de brandjes te blussen. Dat moet ophouden, want het instituut verdient een waardige behandeling vanuit de regering.” De nog te ontvangen subsidies over 2018 bedragen SRD 614.594,17, terwijl over het eerste kwartaal van 2019 een bedrag van SRD 771.100,58 nog moet worden ontvangen.
SRD 180.120 dringend nodig voor de aanschaf van generatorset
Het OWMCP is belast met het toeleveren van irrigatiewater aan de bevolkingspolders van Nickerie en met het verlenen van diensten aan de inliggende waterschappen van Nickerie. Volgens de vakbondsleider is ook een bedrag van SRD 180.120 nodig voor de aanschaf van een generatorset ter ondersteuning van de kolossale Wakaypompen. “De continuïteit van de OWMCP voor de rijstsector is van eminent belang. Voor nu is men nog met de oogst bezig, maar voordat je denkt begint men weer met de inzaai. Wanneer de pompen dan opgestart moeten worden en de generator kan het niet aan, dan hebben de landbouwers een groot probleem. Het is kwalijk te noemen dat zo een cruciaal instituut, de levensader van de rijstsector in Nickerie, zo door de beleidsmakers wordt bejegend”, aldus de bondsvoorzitter.
FR

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: