Patricia Etnel: “Vanaf 2015 is regering niet erin geslaagd toegankelijkheid gezondheidszorg te vergroten”

Patricia Etnel
Patricia Etnel
Op 1 maart liet de Zorgraad weten dat er anno 2019 geen sprake meer is van het product basiszorgverzekering. De Wet Nationale Basiszorgverzekering, welke op 9 september 2014 geïmplementeerd is, is ondertussen een eigen leven aan het leiden in de praktijk. Zo hebben de verzekeringsmaatschappijen hun premies verhoogd, enkele van de zorgtarieven zijn eveneens aangepast, het Staatsziekenfonds (SZF) heeft de vergoeding die zij uitkeert voor de MRI-scans verlaagd, en voor medicamenten op recept moet steeds vaker betaald worden. Dit zijn allemaal zaken die buiten de wet geschieden, zonder dat iemand of een instituut ingrijpt.
“We zien dat het gezondheidsvraagstuk vanaf het jaar 2015 speelt. De regering heeft absoluut geen beleid gemaakt om de toegankelijkheid van de gezondheidszorg te vergroten”, benadrukt de volksvertegenwoordiger Patricia Etnel (NPS) in gesprek met Dagblad Suriname. De constatering van de Zorgraad spreekt wat dit betreft boekdelen. Etnel voert aan dat de gezondheidszorg dringend onderworpen dient te worden aan ordening, zodat elke burger verzekerd is van de basisdiensten binnen de gezondheidszorg. “Vooral de mofinawangs moeten niet verwaarloosd worden.” De factoren die volgens Etnel gezorgd hebben voor de ontregeling in de medische sector zijn: corruptie, wanbeleid, mismanagement en een gebrekkig controlemechanisme.
Alhoewel de Basiszorgwet niet het gewenste doel heeft behaald, is Etnel van mening dat de regering niet terug hoeft te grijpen naar het oude systeem, waarbij er kaarten werden verstrekt door het ministerie van Sociale Zaken en Volkshuisvesting (Sozavo) voor de on- en minvermogenden. Dit had namelijk eveneens tal van minpunten, waarvan eenieder trachtte te profiteren, ook al behoorde een persoon niet tot de on- en minvermogenden. “Het oude systeem was specifiek voor de mofinawangs bedoeld, maar gaandeweg wilde iedereen zo een kaart bemachtigen. Met het introduceren van de basiszorgverzekering heeft de regering Bouterse I en II onvoldoende gekeken naar de SZF-verzekerden en de groep van de on- en minvermogenden, met alle gevolgen van dien”, aldus Etnel.
KSR

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: