Brand Weg naar Zee: Huis, hoorzaal en auto branden compleet af, tempel blijft bespaard

Pandit Ramon Bajnath
Pandit Ramon Bajnath
Pandit Ramon Bajnath, voorzitter van de Stichting Bedevaartsoord Weg naar Zee, vertelt enigszins aangeslagen, aan Dagblad Suriname dat de brand van zondagavond, voor veel schade heeft gezorgd op het terrein van het bedevaartoord. Bajnath zegt dat, net zoals elke avond het geval is, er nog met de ouderen werd gesproken op het terrein. Nadat iedereen naar huis was, kwam een van de ouderen, rond 22.00 ’s avonds, op de deur van Bajnath timmeren. De persoon meldde dat er rookontwikkeling was. Toen Bajnath naar buiten kwam, zag hij dat er zich al veel vlammen hadden ontwikkeld door de harde wind. Zijn 4 auto’s die pal bij het gebouw waren geparkeerd, probeerde hij in veiligheid te brengen. Drie auto’s kon hij uit de greep van de vlammen houden, de vierde auto moest hij echter in rook zien opgaan. Het huis en de inboedel zijn helemaal afgebrand. Een deel van het dak is zelfs op de auto terechtgekomen. Een hoorzaal van 20 bij 50 meter is compleet afgebrand. Wat het extra wrang maakt, is dat de hoorzaal pas is bijgebouwd. “Nieuwe zinkplaten, nieuw afgewerkt plafond, en betegeld, zijn evenals 1000 stoelen verwoest”, vertelt de voorzitter. “Het huis had 2 televisietoestellen, 2 koelkasten, 2 vriezers en machines zoals lasmachines zijn eveneens verloren.” Bajnath vertelt dat hij niets kon redden en in zijn korte broek moest wegrennen. In dit huis woonde Bajnath al 20 jaar.
Bajnath laat weten dat ook de vicepresident zich is komen oriënteren en heeft toegezegd te zullen helpen bij de wederopbouw. Bajnath is hier heel gelukkig mee. “Zo is Gods werk”, zegt de voorzitter ontdaan. “Mijn auto’s zijn afgebrand, dus ik moet een auto kopen, ook stoelen moeten gekocht worden.”
Complimenten brandweer
Over de brandweer, die er snel bij was, is Bajnath erg tevreden. De voorzitter denkt dat door het kordate optreden van de brandweer erger is voorkomen. “Waarschijnlijk komt het door hun bluswerkzaamheden, maar ondanks de harde wind is het vuur gestopt bij de tempel”, zegt Bajnath. “Geen enkel beeld is afgebrand, en de tempel is intact gebleven, want anders zouden de kosten heel hoog zijn.” Vorig jaar was een bejaaredentehuis van de voorzitter ook afgebrand. Acht kamers gingen volgens Bajnath toen verloren. Over de mogelijke oorzaak van deze brand wil de voorzitter niet speculeren, maar hij beaamt dat er zwervers zijn in de buurt. “Je kan geen wachter betalen en security is nog duurder.” Bajnath zegt het onderzoeksrapport af te wachten, het huis was verzekerd. “Ondertussen is de koers gestegen, dus het gaat veel meer kosten dan het eerder gekost heeft”, aldus de voorzitter.
RB

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: