Sapoen: “Wij willen trendzetter zijn binnen Caricom”

De eerste Surinamers hebben op 15 maart 2019 hun identiteit mogen digitaliseren. Op het eerste gezicht, wanneer je naar de reacties luistert, kijkt men sneller naar het bedrag dat daarmee gepaard gaat (US$ 9.7 miljoen). Dit is echter een integraal pakket. Het heeft niet zo zeer te maken met de identiteitskaarten (ID). Het heeft te maken met het hele traject van beveiliging, betrouwbaarheid en internationale standaardisatie van onze identiteit”, zegt parlementariër Raymond Sapoen.
Identiteit is een persoonsgebonden zaak. Die dient in beginsel niet vervreemd te worden. Met de oude ID-kaarten was dat wel mogelijk. “Je moet daarom ervoor zorgen dat de technologie die elke dag voortschrijdt, helemaal dienstbaar gemaakt wordt aan de samenleving”, stelt de politicus. Belangrijk volgens hem is dat deze stap van de regering niet voor vandaag alleen geldt, maar ook voortschrijdend inzicht indachtig heeft. “Wat vandaag nieuw is, is morgen oud. Maar we zijn nu op schema met internationale standaarden. Wij willen trendzetter zijn binnen Caricom wanneer het gaat om het standaardiseren van onze identiteit en alles wat daarmee samen gaat”, vertelt de parlementariër. Uiteindelijk bespaart de doorsneeburger veel tijd, energie en vooral geld in zulke situaties. “De ontwikkelingssnelheid van Suriname is al enorm traag. Investering in technologie, waarbij je de verantwoordelijkheden van de overheid naar de burger toe efficiënt gaat maken, zal veel geld besparen”, meent Sapoen.
Over de tegenstanders van deze nieuwe ontwikkeling stelt Sapoen ‘dat de doemdenkers precies weten dat wat zij vertolken, niet de realiteit is’. “Je hebt een klein deel dat die kennis niet heeft en gewend is met de traditie van: als het nu werkt, het heeft 20 jaar gewekt, laat het maar zo zijn. Maar je hebt geen keus. Als je stil staat, betekent dat achteruitgang. Als je niets doet, gaat de wereld langs je heen en word jij generaties terug in de tijd geworpen. Ik denk niet dat je daarvoor moet kiezen”, aldus Sapoen.
Kavish Ganesh

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: