Het kan overal gebeuren

In de Nieuw Zeelandse plaats Christchurch is op vrijdag, tijdens het vrijdaggebed, door een rechtsgeoriënteerde terrorist een bloedbad aangericht in 2 moskeeën. In totaal zijn 50 mensen vermoord, tientallen zijn gewond geraakt. De dader is in Australië geboren. Nieuw Zeeland is bekend als een tolerant, vreedzaam en liberaal land zonder wezenlijke criminaliteit of calamiteiten. De premier van het land leek in de media aangedaan en aangeslagen. Zij heeft de aanslag in duidelijke woorden veroordeeld. Tijdens de laatste census in 2013 gaf slechts 1% van de bevolking aan moslim te zijn. Groter is het aantal Inheemsen die niet gerekend worden tot een minderheid, maar heel nauw betrokken worden bij het formuleren en uitvoeren van beleid. De premier van Australië was ook in Nieuw Zeeland om de aanslag te veroordelen.
De eerste moslims arriveerden in Nieuw Zeeland in 1850. De moslimgemeenschap in dit land is open, divers en geïntegreerd in de samenleving. Er zijn moskeeën die open dagen hebben gehouden. Spanningen zijn niet bekend.
De dader postte een video online met bodycambeelden waarop één van de schietpartijen te zien is. Er waren kort na de aanslag drie mannen en een vrouw gearresteerd. De hoofdpleger van de moord, gebruikte wapens waarop er bepaalde nog niet bekend gemaakte teksten waren geplaatst. Op Facebook plaatste hij afgelopen jaar nog een bericht dat hij op bezoek was geweest in Pakistan. „Een ongelofelijke plek met de vriendelijkste, zachtaardige en gastvrije mensen van de wereld”, postte hij. Dat is een weergave van Pakistan die niet met de werkelijkheid overeen komt. De Nieuw Zeelandse premier heeft tijdens een persconferentie gezegd dat de gearresteerde mannen en een vrouw niet op de radar stonden bij de politie. Ze werden dus niet gevolgd voor extremistische opvattingen.
Nieuw-Zeeland is een land in het zuidwesten van de Grote Oceaan. Het bestaat uit twee grote eilanden en een aantal kleinere eilanden. Nieuw-Zeeland behoort tot het Britsche Gemenebest van Naties (het vroegere Britse Gemenebest). Daarmee is Elizabeth II het staatshoofd. Zij wordt vertegenwoordigd door een gouverneur-generaal. Het maakt deel uit van Oceanië.
Ongeveer 68% van de bevolking is van Europese oorsprong; voornamelijk afkomstig uit het Verenigd Koninkrijk, Nederland, Duitsland en Ierland, maar ook onder andere uit Zuid-Afrika. Maori’s, dat zijn de Inheemsen, maken14,6% uit van de bevolking. Ze zijn de oorspronkelijke bewoners van Nieuw-Zeeland. De overige circa 17% bestaat hoofdzakelijk uit Aziaten en Oceaniërs (2006). Het aantal Aziatische immigranten groeit sinds ongeveer 1990 sterk.
Nieuw-Zeeland is grotendeels protestants-christelijk. De meeste Maori’s zijn door zending toegetreden tot de verschillende protestantse kerkgenootschappen. Het aantal moslims, bestaande uit immigranten, vluchtelingen en studenten, is heel klein (rond de 44.000).
Het lijkt alsof het geweld in Nieuw Zeeland niet los en op zichzelf staat. Binnen en buiten de gelederen van de Islam wordt opgemerkt dat dit te maken heeft met de bloedbaden die door zogenaamde moslimextremisten en –fundamentalisten worden aangericht in verschillende moslimlanden. Dit geweld en afslachtingen zijn gericht tegen moslims maar vaak ook tegen christenen en joden en mensen die een ander geloof belijden zoals de jisidi’s in Syrië. Soms is het geweld tegen moslims die als ‘gematigd’ kunnen worden aangemerkt zoals de Ahmadiya’s of tegen een geheel andere stroming binnen de Islam zoals de sjiieten. Dit geweld wordt aangericht door mensen die zich ‘soennieten’ noemen. Dat zijn moslims die het voorbeeld van de profeet van de moslims volgen. Echter is uit de periode van deze profeet en uit de vroege periode na zijn dood, bekend dat ze heel vriendschappelijke banden hadden met en tolerant waren tegenover christenen en joden. Verder is door deze profeet nooit opgeroepen om weerlozen vanwege hun geloof af te slachten. Deze moslims lopen dus niet in de voetsporen van hun profeet. Het geweld wordt ook aangericht door sjiieten die overal in de soennitische wereld achter allerlei oorlogen staan. Het geweld vindt plaats in de moslimlanden, in Europa en ook in Afrika. Moslims hebben het puur vanwege hun geloof te verduren in Myanmar waar bijna o,8 miljoen mensen hun land zijn ontvlucht. Vrouwen en kleine kinderen worden als dieren met houwers aangevallen en met geweren doodgeschoten. De Islamitische wereld is groot met meer dan 1 miljard gelovigen, maar helemaal versplinterd, waardoor ze geen kracht kunnen ontwikkelen om de negatieve krachten intern te kunnen onderdrukken. De stem tegen het geweld en het fundamentalisme zijn niet krachtig genoeg. Het uitbarsten van het geweld wordt ook in verband gebracht met de witte en christelijke suprematie die direct of indirect door de Amerikaanse president Trump wordt gepredikt.
De les die een land als Suriname uit dit incident moet leren is dat we altijd alert moeten zijn. De bewegingen en ontwikkelingen moeten steeds worden gevolgd. In Suriname is er een grotere moslimbevolking die spanningen met elkaar hebben. Deze spanningen zijn geëxporteerd naar Suriname vanaf de jaren ’80 vanuit India en de Pakistan via Nederland. Er zijn groepen in Suriname die door andere groepen in landen als Pakistan worden aangevallen en vermoord. We hebben berichten gehad in de media van bezoeken van vreemde buitenlandse figuren aan moskeeën. De politie is wel eens ingeschakeld. Er is een moskee die gebroederlijk naast een Joodse synagoge staat. Dat is een bewijs van vrede en hoop, maar een doorn in het oog van sommige extremisten. Surinaamse inlichtingendiensten moeten dus alert blijven.

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: