Standhouders Vlooienmarkt betalen nu SRD 15 per stand

De standhouders op de Vlooienmarkt mogen sinds afgelopen zondag SRD 15 betalen voor een stand. Op 3 februari werden de standhouders op de Vlooienmarkt op de hoogte gebracht via een bekendmaking van burgervader Mike Nerkust dat het markttarief voortaan SRD 35 bedraagt. De week daarop is de inning gestart. De markthouders waren hier niet blij mee. Er werden acties voorbereid om deze kwestie bij de president aan de orde te stellen. Daartussen werden partijen benaderd door parlementariër Melvin Bouva, die in dezelfde omgeving woont. Die bemiddelde door de Vereniging Belangenbehartiging Standhouders Straatmarkt en de burgervader bijeen te brengen. “Door de bemiddeling heeft de districtscommissaris de SRD 35 veranderd naar SRD 15”, vertelt Humpry Perk, voorzitter van de vereniging.
Dit bedrag is echter ook nog steeds hoger dan hetgeen en standhouder op de Centrale Markt Paramaribo betaalt. “Daar betaalt men SRD 5 per dag en heeft men onderdak. Wij moeten alles zelf naar toe meenemen. De dc heeft ook bedongen dat hij het geld niet meer komt ophalen. Wij moeten het voor hem ophalen. In ieder geval is SRD 20 minder een goede stap terug. Dit geeft aan dat het ook kon voor SRD 15”, stelt Perk. Standhouders die de twee voor laatste zondagen de SRD 35 niet betaalden, moesten hun stand ontruimen. Uit vrees voor ontruiming hebben vele standhouders de SRD 35 wel betaald. De vereniging heeft geen afspraken gemaakt met de dc over compensatie bij volgende betalingen of teruggave van het betaalde. “Daarover is niet gesproken. Wat je bereikt hebt, geeft toch aanleiding om te zeggen dat hij moeite heeft gedaan om ons tegemoet te komen. Al was dat ook onder invloed van de vicevoorzitter van De Nationale Assemblee”, stelt Perk.
De voorzitter merkt echter wel dat de dc aangesproken werd door de tussenkomst van Bouva. “Wij hebben gevraagd hoe het zit met de veiligheid en de controle”, zegt Perk. Volgens Perk heeft de dc de verantwoordelijkheid over de veiligheid en controle overgelaten aan de vereniging. “Aan de ene kant heeft hij wat ingeleverd, maar tegelijkertijd moeilijk gemaakt voor ons”, meent Perk. De leden van de vereniging betalen SRD 15 per maand aan contributie. Daarmee onderhoudt de vereniging de bermen. Zij zorgt met dit geld ook voor sanitaire voorzieningen. De vereniging is van plan om naar de politie te stappen om ondersteuning te vragen voor de veiligheid en controle op de markt.
Kavish Ganesh

error: Kopiëren mag niet!