Acties Natin opgeschort

Frontfoto 1‘Problemen kunnen in 15 minuten worden opgelost’

De actie van de Bond van Leraren (BvL) op het Natin is opgeschort. De actie is niet beëindigd, gezien de docenten niet weten wat de mogelijke resultaten zullen zijn van de gesprekken tussen de bond en de autoriteiten. Vanaf dinsdag zullen de lessen normaal voortgang hebben op het Natin. “Wij hebben de handreiking van de minister geaccepteerd. Wij willen goodwill tonen en haar het voordeel van de twijfel geven. Wij hebben alle vertrouwen in de minister dat wij gaan richting oplossing. Tot nu toe is er geen oplossing”, stelt bondsvoorzitter Reshma Mangre.
De besturen van de BvL en de Alliantie voor Leerkrachten in Suriname (ALS) waren uitgenodigd voor een gesprek met de mister. Het ruim een uur durend gesprek was volgens Mangre kennelijk niet bedoeld om de problemen op het Natin te bespreken. Het was een kennismakingsgesprek. Het is een zakelijk gesprek geweest, waarin met de minister duidelijke afspraken zijn gemaakt over hoe de communicatie tussen de vakbonden en het ministerie zal lopen. “Ik had de indruk dat de minister en haar staf nog niet ready waren om in te gaan op de knelpunten, omdat zij het gesprek beperkt heeft tot alleen de kennismaking”, stelt Mangre. Dit, terwijl de kwestie Natin nu heet hangijzer is. BvL wil weten hoe de problemen opgelost worden en binnen welk termijn dat zal geschieden.
Ashok Rambali, onderdirecteur Beroepsgericht Onderwijs, is door de minister aangewezen om de knelpunten door te nemen. Er is een afspraak gemaakt met het bestuur van de bond om aanstaande dinsdag om 11.00 uur de knelpunten met betrekking tot het Natin door te nemen en te komen met oplossingen.
“Meneer Rambali heeft aangegeven dat hij maar 15 minuten nodig heeft om die problemen op te lossen”, stelt Mangre. Zij meent precies daarvoor naar de minister toe te zijn gestapt. “Ik wil niet praten om het praten, maar praten om structurele oplossingen te brengen. Ik wil niet over een maand weer hier een staking afkondigen, omdat dingen niet naar wens verlopen”, vertelt Mangre.
Dagblad Suriname vroeg Mangre vervolgens als dit niet een onnodig zo niet opzettelijk uitstel van de zoektocht naar een oplossing is, gezien beweerd wordt dat een oplossing binnen 15 minuten te realiseren is. “Dat vraag ik mij ook in gemoede af. Wij moeten dealen met de situatie zoals het nu voor ons ligt. De lijn is uitgezet hoe de communicatie in het vervolg zal geschieden. Ik ben bereid die lijn te volgen”, stelt Mangre.
Indien een oplossing ook binnen 15 minuten te realiseren is, rees ook de vraag waarom er gewacht moet wordt op een staking en vervolgens onnodige escalaties, terwijl studenten al sinds oktober 2018 verstoken zijn van onderwijs. Waarom 4 maanden wachten om de 15 minuten van oplossingsgericht werken te laten rollen? “Dat vraag ik me ook af. Meneer Rambali is zelf docent geweest op deze school. Hij weet het beter dan wie dan ook. Ik weet niet of wij steeds over moeten gaan tot acties, voordat mensen aan tafel komen zitten richting oplossing van problemen. Het had anders gekund”, zegt Mangre.
De pijnpunten van het Natin zijn op 21 februari in een 7 pagina tellend document overhandigd aan Rambali. Dit is een aanvulling op de brief die eerder is verzonden door de docenten van het Natin. Mangre heeft bij de minister ook haar misnoegen geuit over de intimidatie vanuit de autoriteiten. “Zij zouden de politie op ons afsturen. Ik begrijp dat meneer Rambali dat zou hebben gezegd en de instructie zou hebben gegeven. Dat mensen worden geïntimideerd moet tot het verleden gaan behoren. Het stakingsrecht is verankerd in onder andere de grondwet. De werkgever moet de faciliteiten verlenen, zodat wij dat recht kunnen uitoefenen. Wij gaan niet buigen voor intimidatie. Als docenten problemen hebben, mogen zij naar de vakbond komen. Als men nou houdt van de vakbond of niet, men moet weten hoe te handelen met de vakbond. Wij moeten de vakbond als een gelijkwaardige partner zien”, stelt Mangre.
Kavish Ganesh

error: Kopiëren mag niet!