Nationale religieuze conferentie VHP

Onze politieke elite en kerkelijke ethische elite zullen op zaterdag a.s. praten over normen en waarden, goed en kwaad en de rol van de kerken daarin. Doel van de VHP-conferentie is aandacht te geven aan de bijdrage die religie en religieuze organisaties kunnen leveren aan moreel herstel en de ontwikkeling van Suriname. Een moreel kompas voor herstel en verdere ontwikkeling van Suriname.
Onze politieke elite
Met de moed der wanhoop zoekt de Surinaamse mens zijn weg in dit bestaan. Kunnen wij Suriname veranderen en verbeteren? Dat kan als wij ernaar kijken en ontdekken dat het kwaad veel macht heeft verworven. In Genesis 3 (Bijbel) wordt het kwaad met de slang vereenzelvigd. Het principe van de slang is ook gebaseerd op verdeel en heers en uitschakeling van universele normen en waarden.
Vernietiging is synoniem met het kwaad. Hitler-Duitsland ,Nazi-Duitsland is een goed voorbeeld hiervan. In 1948 was het “nooit meer Auswitch”. En toch slagen wij er niet in om over de hele aarde volkerenmoord, armoede te voorkomen en slechteriken geen bestuursmacht te geven. Het huidige Venezuela is ook een goed voorbeeld van het kwaad dat regeert en veel macht heeft, waarvoor duizenden burgers bang zijn en het land uit vrees en armoede ontvluchten.
Mevrouw Helena Blavatsky, één van de grootste filosofen van de laatste eeuwen, brengt de verwantschap tussen goed en kwaad in haar wereldbefaamde werk “De Geheime Leer” duidelijk aan de orde. Zij schrijft:..” goed en kwaad komen voort uit de tegenstrijdige werking van de ontelbare, zich manifesterende willen.
Ze ontstaan uit de botsing van willen, zowel bewust als onbewust “ . Volgens Blavatsky zoeken alle levende wezens min of meer zelfzuchtig (het bewuste ego) naar hun eigen voordeel. Maar het gaat daarbij ook om in welke mate je daardoor het kwaad dient.
De mens heeft de vrijheid gekregen (vrije wil) om te handelen zoals hij dit zelf wenst. Bewustwording leidt tot het onderscheid van goed en kwaad. Welnu, als onze politieke leiders, leiders van politieke partijen, regeringsleiders en hun bestuursorganen zeer corrupte en graaiende “partijgenoten “ en hun netwerken in het staatsapparaat onbeperkt en straffeloos uit de staatskas laten graaien, staatseigendommen straffeloos roven en land en volk tot armoede doen vervallen, dan ontbreekt de bewustwording en het onderscheid tussen goed en kwaad bij deze “ ego-krachten en machthebbers” .
Onze politieke elite zingt in koor: ”alle mensen in Suriname hebben meer dan genoeg. Ik alleen lijk alles verloren te hebben. Mijn geest is als die van iemand zonder verstand, zo dof ben ik..”.
Onze religieuze elite
God deelt geen straffen uit, want dat zou in tegenspraak zijn met onze vrije wil. Geen enkele zaak is zonder gevolgen. Dat leert het Bijbelverhaal in Genesis 3.
In Genesis 3 (Bijbel) wordt de slang geïdentificeerd met Satan. In het Genesis Bijbelverhaal zegt de slang tegen de vrouw Eva: God heeft zeker wel gezegd: Gij zult niet eten van enige boom in het hof?
Toen zei de vrouw tot de slang: Van de vrucht van het geboomte van het hof mogen wij eten, maar van de vrucht van de boom die in het midden van het hof staat, heeft God gezegd: Gij zult daarvan niet eten noch die aanraken; anders zult gij sterven.
De slang zei echter tot de vrouw: Gij zult geenszins sterven , maar God weet dat op het moment dat gij daarvan eet, uw ogen geopend worden, en gij zult als God zijn, kennende goed en kwaad. En de vrouw zag dat de boom goed was om van te eten en dat hij een lust was voor de ogen, ja dat de boom begerenswaard was om daardoor verstandig te worden en zij nam van de vrucht en zij at en zij gaf ook haar man die bij haar was en hij at.
Daarna komt God in het hof en roept Adam en Eva die zich verscholen houden en HIJ vraagt ze wie hun verteld heeft dat ze naakt waren.
De man geeft de vrouw de schuld en de vrouw geeft de slang de schuld. De boodschap van het verhaal is duidelijk: “kijk uit waar je in trapt! “
Een mens moet dus op zijn hoede zijn!
Moet een mens dan alles maar voor zoete koek nemen wat hem als waar verteld wordt; ook al is het ook echt waar? Of blijft de mens een volstrekt eigen verantwoordelijkheid dragen? En als er dan iets misloopt, heeft iedereen de schuld, net als in het Genesis verhaal. Het Genesisverhaal wijst ons op onze eigen unieke verantwoordelijkheid en het waarschuwt ons niet in mooie praatjes te geloven.
Het Bijbelse verhaal leert ook dat mensen die liefde en vrees hebben voor hun Schepper, universele waarden en normen door Hem, de Almachtige opgelegd, moeten naleven en respecteren. In Mattheus 22:37 (Bijbel) zegt Jezus: “gij zult uw naaste liefhebben als uzelf”. Hebt Uw naaste lief als U zelf. Wat u niet wilt dat u geschiedt, doet dat ook een ander niet.
Hier zit het moreel kompas: naastenliefde, zorg en verantwoordelijkheid voor alle burgers van dit land. Deze “golden rule” moeten wij zowel in politieke partijen, kerken, scholen als wel in gezinnen laten doorklinken. Politieke leiders, leiders van het volk, dienen en moeten het voortouw nemen.
Leendert Doerga

error: Kopiëren mag niet!