Zoon slachtoffer roofoverval Magentaweg: “Mijn ouders zullen nu 10 keer nadenken om te remigreren”

“Mijn moeder is helemaal getraumatiseerd. Ze kan niet slapen. Ze is mentaal helemaal kapot van het voorval”, vertelt Amrish K. aan Dagblad Suriname. Hij is de zoon van de 52-jarige S.R., die zaterdagavond een schotverwonding aan haar buikstreek heeft opgelopen bij een roofoveral aan de Magentaweg. “Mijn moeder verkeert nu buiten levensgevaar. Ze is maandag ontslagen uit het ziekenhuis. Na röntgenfoto’s, scans en MRI’s gemaakt te hebben, bleek dat het om een in- en uitschot ging. Geen enkele orgaan is daarbij geraakt. Het gaat om een vleeswond”, vertelt de zoon. Ook de andere twee personen die een schotverwonding hebben opgelopen, te weten de 64-jarige heer L.L. en de 21-jarige mevrouw W.G., verkeren buiten levensgevaar. L.L. is geraakt aan zijn rechtervoet en W.G. aan haar linkeronderbeen.
Op visite bij goede vriend
Amrish is samen met zijn moeder S.R. en vader B.K. in Suriname. “We zijn niet op vakantie, maar zijn gewoon weer thuis. Ik heb zelf tot mijn 15de ook in Suriname aan de Magentaweg gewoond. We hebben ons huis nog, zo’n 100 meters verwijderd van waar de overval plaatsvond. Mijn ouders zijn in feite hier gekomen om ons huis te renoveren, omdat ze ook van plan waren te remigreren naar Suriname”, legt de zoon uit. “Mijn broer, de 28-jarige S.K., woont in Suriname met zijn vrouw W.G. Op die bewuste dag waren we op visite bij een goede vriend van mijn ouders, niet ver van waar wij wonen. Mijn vader, broer, moeder en schoonzus zaten op het balkon te genieten van een borrel en snacks rond 22.30 uur. De gastheer en zijn 9-jarige dochter waren er ook. Ik was net 10 minuten eerder even naar huis vertrokken”, geeft Amrish aan.
Meteen geschoten
Dat de 2 criminelen twee keer langs het huis van L.L. zijn gelopen, hebben de mensen op het balkon niet opgemerkt. Op camerabeelden is het lopen van de criminelen duidelijk te zien. “Ze hebben niets gezien of opgemerkt. Trouwens, tegen die tijd lopen er normaal mensen op straat daar, dus je let er niet zozeer op. Het eerste wat ze hoorden waren schoten. Hierbij zijn mijn moeder, schoonzus en de gastheer geraakt. Op mijn vader en broer na, is toen iedereen naar binnen gerend. Een van de rovers, zonder wapen, is toen weggerend op het erf met medeneming van de tas van mijn moeder. De andere, met wapen, is het huis binnengedrongen. Maar intussen hadden mijn moeder, schoonzus, de gastheer en zijn dochter zich opgesloten in de kamer en het toilet. Toen keerde de gewapende crimineel terug naar buiten. Mijn vader was geschokt en bleef zitten waar hij was. Mijn broer had intussen de rover zonder wapen kunnen pakken. Maar toen kwam de gewapende crimineel naar buiten en trok de ketting en bracelet van mijn vader weg. Hij richtte toen zijn wapen op mijn broer. Die moest de andere rover loslaten. Ook de ketting van mijn broer is toen weggerukt”, vertelt Amrish over deze traumatische gebeurtenis. In de tas van de moeder zat een groot geldsbedrag en sieraden. “Dit alles is gebeurd binnen 20 seconden tot een minuut. Ik was toen thuis en had schoten gehoord. Ik werd gebeld en snelde ernaar toe en we hebben per eigen gelegenheid de slachtoffers naar het ziekenhuis gebracht. ”
Remigreren
Amrish vertelt dat zijn ouders van plan waren om voorgoed terug te keren naar Suriname. “Maar door dit voorval moet je nu hard nadenken of dat nog overeind staat. Ben ik nog veilig in mijn eigen straat, eigen buurt? Wat is de situatie na 10 jaar, als het nu al zo erg is”, vraagt hij zich af. “We hebben jaren hier gewoond, maar zoiets nooit meegemaakt. Op kleine inbraken na, was het altijd veilig hier.” Hij zegt dat zijn moeder nu wil terugkeren om weg te zijn van deze traumatische plek. “Maar of ze mag vliegen, dat moet de komende dagen blijken. We keren volgens planning op 20 februari terug.” Amrish zegt dat dit voorval niet alleen zijn gezin heeft getroffen, maar ook de hele Surinaamse gemeenschap in Nederland. “Het nieuws is intussen verspreid en iedereen wordt huiverig. Ben ik nog veilig in Suriname”, is de vraag nu. “Dit voorval is heel slecht voor het imago van Suriname, voor het toerisme en de economie van dit land”, zegt Amrish. Hij zegt dat de regering nu wel met maatregelen moet komen.

error: Kopiëren mag niet!