“Een hond is geen slaaf”

1Wat kost een hond.1Je ziet ze dagelijks, op straat, bij de buren of op het eigen erf. Vaak hebben personen meerdere tegelijk, vooral de echte liefhebbers. Een vraag die velen overslaan is: “wat kost een hond?”. Niet alleen in aanschaf, maar ook het onderhoud. Mariska Bemelmans, projectmanager van het dierenasiel, heeft zelf ook een aantal honden. Voor haar 17 honden geeft zij per dag SRD 70 voor 5 kilo aan voeding uit. Dat is naast een pak voer van 5 kilo ook 2 blikken vlees.
Cynthia Ashruf van de Henk Abrahamstichting houdt 100 honden, die van straat zijn gehaald. Ashruf koopt dagelijks een pak voer van 25 kilogram voor de trouwe viervoeters. Dit kost de hondenbeschermer op dagbasis SRD 200. Bij Ashruf komt dat neer op 250 gram voor SRD 2 per dag. Ashruf benadrukt dat puppies meerdere malen per dag moeten eten.
De honden van Bemelmans eten 294 gram voor ongeveer SRD 2,95 per dag. We kunnen stellen dat een niet-rashond ongeveer SRD 3 per dag kost, als het voer uit hondenbrokken bestaat.
Rashonden
Dennis Ghafoerkhan van Petland North stelt dat rashonden over het algemeen groter zijn en de voeding dan ook het dubbele kost. Hij wijst op de kwaliteitsmerken, zoals Pedigree en Purina, waar honden over het algemeen geen diarree van krijgen in vergelijking met de goedkopere merken. Volwassen honden moeten om de 2 maanden ontwormd worden. In de dierenshop betaal je tussen de SRD 10 en SRD 20 voor een ontwormingkuur. Bemelmans van het dierenasiel wijst erop dat ontworming per gewicht gaat. Om een volwassen hond op jaarbasis te ontwormen, betaalt men SRD 120.
Vaccineren
Het vaccineren kost al gauw tussen de SRD 75 en SRD 100 op jaarbasis. En het steriliseren komt al gauw op SRD 600 tot SRD 700. Puppies worden 3 maal gevaccineerd binnen het eerste jaar en daarna 1 maal per jaar. Volwassen honden worden 2 maal gevaccineerd en daarna 1 maal per jaar.
Gebitscontrole
Bemelmans wijst erop dat dit basiszaken zijn, secundaire zaken zijn onder meer ook de zorg voor het gebit van de hond. Hondeneigenaren kunnen hun huisdier 1 maal per jaar naar de dierenarts brengen voor een gebitscontrole en het eventuele tandsteen laten verwijderen. Dit klinkt als een luxe, maar het tandvlees van honden kan ontstoken raken.
Uitgaande van een minimaal budget van SRD 3 per dag aan voeding, kost een hond op jaarbasis aan voeding SRD 1095. Voor rashonden mag het dubbele uitgetrokken worden. Dit is exclusief vitamines die de honden toegediend moeten worden.
Huisvesting
Ashruf wijst er voor de volledigheid nog op dat honden geen slaven zijn. Wie een hond overweegt aan te schaffen, dient volgens Ashruf over een goede omrastering te zorgen, zodat het dier niet de hele dag aan de ketting moet. “Het is tijd om de ketenen van honden te verbreken”, zegt Ashruf zich gepassioneerd. Bemelmans voegt nog toe dat we niet moeten vergeten dat honden groepsdieren zijn en aandacht nodig hebben.
RB

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: