A(H1N1) serieus aanpakken

Uit recente rapportage is geconcludeerd dat het Influenza A(H1N1) virus zich weer in Suriname verspreid. Tegenwoordig melden zich veel mensen aan met griepsymptomen bij de Spoedeisende Hulp en poliklinieken. Het ministerie van Volksgezondheid heeft de artsen en de mensen in de gezondheidszorg al op de hoogte gesteld en zo ook informatie doorgegeven aan de patiënten welke stappen ze moeten ondernemen met de griepsymptomen. Uit onderzoek blijkt dat poliklinieken al maandenlang klachten binnenkrijgen van griepgevallen, dus de normale griep. Dit kan te maken hebben met weerwisseling. Het Influenza A(H1N1-virus is de agressieve versie van de griep. Dezelfde symptomen van de griep, maar erger, en gepaard gaande met veel lichaamspijnen en onder meer diarree, braken, hoesten, verkoudheid en hevige koorts. De artsen zijn meer geconcentreerd op kinderen en seniorenburgers, omdat die het meest vatbaar zijn. Het influenza A(H1N1)-virus verhoogt ook het risico op luchtweginfectie en keel- of longontsteking.
Amar Ramadhin, arts van CuraMed Medical Centre, adviseert de mensen die al besmet zijn met het griepvirus hun omgeving zoveel mogelijk te reinigen, tijdens het hoesten een zakdoek te gebruiken, handen op tijd te wassen, en minstens 2 tot 3 liter water te gebruiken. Ze hoeven zich niet te isoleren van anderen, maar het liefst een afstand van een meter houden. Het laboratorium is nog bezig met het onderzoeken van het virus.
Het is handig om geen medicamenten zomaar in te nemen zonder goedkeuring van een arts. Vooral als het gaat om Aspirine, Voltaren, Naproxen, Brufen of Antibiotica wordt het problematisch voor de artsen, zegt Ramadhin. Er wordt ernaar uitgekeken dat de overheid zorgdraagt voor mond- en neusmaskers voor de poliklinieken, zodat de patiënten zich kunnen beschermen. Voorlichting omtrent het virus en de symptomen is thans zeer gewenst.

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: