Jeugdtandverzorging start met Amit-project

De Stichting Jeugdtandverzorging Suriname (SJTV) maakte woensdag de kick-off bekend van het Twinning project Amit: van curatie naar preventie. Het project is tot stand gekomen door samenwerking tussen SJTV en de Nederlandse partners: de Opleiding Tandheelkunde Rijksuniversiteit Groningen (RUG), de Organisatie voor Toegepast Natuurwetenschappelijk Onderzoek (TNO) en het Centrum Tandheelkunde en Mondzorgkunde (CTM van het Universitair Medisch Centrum Groningen. Het team van projectadviseurs bestaat uit deskundigen van zowel Berenschot (Nederland) als Nikos (Suriname).
Amit staat voor Actieve Minimale Interventie Tandheelkunde, waarbij wordt aangeleerd om zoveel mogelijk preventief in plaats van curatief te handelen. Voorkomen is nog altijd beter dan genezen. Vroegtijdig detecteren van ziektegevallen is daarbij eveneens cruciaal. SJTV en alle partners onderschrijven het belang van positieve gezondheid, waarbij Amit de ruggengraat van de opleidingen tot mondzorgprofessionals zal zijn. Met dit project wordt de Amit-methode dan ook opgenomen in de curricula van de onderwijsinstellingen, die deelnemen aan dit project. De doelstelling van het Twinning project zal leiden tot een intensieve, duurzame samenwerking en wederzijdse versterking tussen de Surinaamse en Nederlandse onderwijsinstellingen. Het beoogd doel is verbetering van de kwaliteit van het onderwijs. Ook wil SJTV beschikken over beter opgeleide mondzorgprofessionals, terwijl het tillen van het tandheelkundig onderwijs naar een hoger niveau ook wordt nagestreefd.
SJTV-directeur Mickey Pocornie zegt dat het aangaan van partnerschappen in het buitenland een goede ontwikkeling is, omdat er meer kwaliteit wordt toegevoegd aan de organisatie. “Voor alle partners levert de samenwerking voordelen op. Suriname heeft expertise, waaronder de methodes die in het binnenland worden gebruikt. Onze buitenlandse partners willen daarvan leren. De opleidingen zullen volgens de Amit-methode worden aangepast, waarbij vooral nadruk zal worden gelegd op de preventieve kant. De kinderen in het binnenland zullen in het bijzonder iets meer kwaliteit ervaren voor wat betreft de mondzorg”, zegt Pocornie aan Dagblad Suriname. Het project heeft een duur van 2 jaren. Pocornie verwacht ook al tijdens de opleiding de kwaliteit terug te zien, maar de beste resultaten zijn vanaf 2021 te verwachten, wanneer de meeste studenten de opleiding hebben afgerond.
De opleiding heeft een ‘train de train de trainers’ karakter. Pocornie legt uit dat hiermee een groter bereik wordt gehaald. “De hele mondzorgsector zal van deze aanpak profiteren, omdat je via deze aanpak meer mensen kan bereiken”, aldus Pocornie.
RB

error: Kopiëren mag niet!