Gajadien onthult gesjoemel met voertuigen HI&T

Gajadien onthult gesjoemel met  dienstvoertuigen HIDrie voertuigen van het ministerie van Handel, Industrie en Toerisme (HI&T) zijn volgens VHP-parlementariër Asiskumar Gajadien aan een autoleverancier gegeven. In ruil daarvoor kreeg het ministerie dan één nieuwe voertuig van deze autoleverancier. De VHP’er deed deze onthulling gisteren tijdens de openbare commissievergadering in De Nationale Assemblee (DNA). Op de agenda stond de wijziging van de ontwerpwet voor de wijze van het beheer van en toezicht op de staatsfinanciën (Comptabiliteitswet 2017). “Achteraf probeert men het nog via Openbare Werken in orde te krijgen. Wanneer wij een goed materieel beheer willen voeren, maar dit soort zaken toestaan, waar buiten onze bestaande regels om te werk wordt gegaan, heeft nieuwe regelgeving en instructie weinig zin. Ik neem aan dat het geen kwestie is waar het ministerie van Financiën faciliterend optreedt wanneer er sprake is van corruptie”, benadrukte de politicus.
‘Ik heb begrepen dat het gaat om karkassen’
Minister Gillmore Hoefdraad van Financiën stelde dat hij niet op de hoogte was van de bewering van Gajadien. “Ik ben bezig met mijn collega’s na te gaan wat er in het proces is gebeurd. Ik heb begrepen dat het gaat om karkassen, wrakken, die in feite daar liggen te verrotten”, zei de bewindsman. Volgens Gajadien maakt het niet uit of het inderdaad gaat om karkassen, omdat ook hiervoor er regels zijn. “Het zou nooit kunnen dat een pick-up, een Toyota Windom en een Nissan gewoon ingeruild worden voor een andere auto. De richtlijnen die vastgesteld worden, moeten in acht genomen worden”, benadrukte de politicus.
Ambtenaar HI&T verspilde SRD 130.000 aan telefoonkosten
Gajadien heeft ook verwezen naar zijn onthulling in mei 2018 over een geval, waar een ambtenaar van HI&T het ministerie tijdens zijn dienstreis gedurende twee weken in het buitenland heeft opgezadeld met telefoonkosten van SRD 130.000. Volgens de VHP’er moet conform de Comptabiliteistwet deze landsdienaar door de overheid verplicht worden om dit bedrag terug te storten in de staatskas, maar dat niet is gebeurd. Hij ziet juist dat de persoon in kwestie verder wordt geaccommodeerd. Tijdens de vergadering gisteren vroeg hij Hoefdraad wederom naar helderheid in deze kwestie. De bewindsman beweerde de verklaring en documentatie hierover al te hebben overhandigd aan de assembleevoorzitter. Hij is er verder niet op ingegaan.
Anticorruptiewet en nietigheid handelingen
Gajadien merkte op dat hij door kan gaan met het opsommen van voorbeelden, waar de overheid nalaat wettelijke regels correct na te leven. Hetzelfde gebeurt ook met het trekken van middelen door ministeries uit bankrekeningen, zowel bij de Centrale Bank van Suriname als de lokale banken. Dat is volgens hem ongehoord. Assembleevoorzitter Jennifer Geerlings-Simons verwees ook naar de Anticorruptiewet, die ook bepalingen hierover bevat. Laatstgenoemde wet stelt dat indien zaken niet conform juiste procedures zijn gebeurd, zo een overeenkomst of resultaat van het proces nietig is. Volgens Hoefdraad is het tijd dat er ergens een streep wordt getrokken, omdat in het verleden vaker zaken verkeerd zijn gegaan. De leden van de commissie van rapporteurs zijn het er allemaal over eens dat de ontwerpwet nog technische aanpassing behoeft. Gehoopt wordt om deze wet volgende week in plenaire openbare vergadering te behandelen. De basis voor de Comptabiliteitswet is vastgelegd in artikel 156 van de grondwet.
FR

error: Kopiëren mag niet!