De kapitalistische propaganda tegen het socialisme

Ik heb er persoonlijk problemen mee dat alle maatschappijvormen, die slecht zijn, bewust worden toegeschreven of beter gezegd gelinkt aan het socialisme. Deze strategie wordt door de kapitalisten via de diverse podia of fora gelanceerd om het socialisme te dwarsbomen. De mensen die zich niet verdiept hebben in het socialisme, nemen klakkeloos over wat de hedendaagse kapitalisten hen voorspiegelen over het socialisme. Omdat ik mij mateloos erg aan deze absurde weerspiegeling/ positionering/ stigmatisering van het socialisme, zal ik kort belichten wat deze levensbeschouwelijke denkrichting betekent voor de maatschappij.
Socialisme is een politieke maatschappijvorm gebaseerd op gelijkheid, sociale rechtvaardigheid en solidariteit. Om deze waarden te kwantificeren moet je geen dictator, of antidemocraat zijn. Verder mag je niet uitbuiten en niet demagogisch zijn. Ook mag het volk niet in een armoedige situatie gemanoeuvreerd worden, maar dient het sociaaleconomisch weerbaar gemaakt te worden middels op de juiste wijze belonen van zijn productiekrachten. Dat leert het ABC van het wetenschappelijke socialisme ons. Het socialisme heeft als devies, van ieder naar zijn/ haar bekwaamheid, van ieder naar zijn arbeid. Deze leuze benadrukt mijns inziens in voldoende mate het wezen/ karakter van een sociaalrechtvaardige maatschappij waarin solidariteit en gelijkheid zichtbaar aanwezig dienen te zijn. Leiders, die niet solidair zijn met het proletariaat en de overige minst bedeelde segmenten van de bevolking, zijn geen linkse strategen, doch ordinaire manipulatoren, uitbuiters of in een woord gezegd kapitalisten. Deze leiders kunnen en moeten zich de positie van een socialist nimmer aanmeten. Het zijn fake of pseudo socialisten. Dat liberale kapitalisten misbruik maken van linkse issues en als het hen goed uitkomt zich voordoen als linksprogressieven, is een wereldwijd fenomeen. De grond, banen, sociale voorzieningen, gezondheidszorg en onderwijs, worden in diverse landen gebruikt om de volksmassa te manipuleren. De minstbedeelden, enkele middenkaders en opportunisten, worden op paternalistische manier (baas-knecht model) monddood gemaakt. Nicaragua, Venezuela en ook Suriname mogen wat mij betreft worden geïdentificeerd als landen waar het neoliberalisme verward wordt met het socialisme, met name de sociaaldemocratie. Het is absoluut waar dat Suriname geen functionele links georiënteerde partijen meer kent na de revolte van 25 februari 1980. Voordien had je de linkse (socialistische) partijen als de Volkspartij, de Communistische Partij, het Democratisch Volksfront, de PALU en de PNR. Van al deze linkse partijen, bestaan de PALU en de fragmentatie van de PNR, de SPA, nog. Maar deze twee partijen zijn mijns inziens vervallen tot liberale partijen. Hooguit kunnen ze wel theoretisch gepositioneerd worden als centrum linkse partijen. Ik heb echter ook ten aanzien hiervan mijn bedenkingen.
In elk geval wil ik tenslotte met kracht protesteren tegen de kapitalistische propaganda, waarbij onder andere Venezuela als socialistisch aangestuurd land wordt gezien. Het is niet waar. De machthebbers in de hedendaagse Venezuela zijn geen echte socialisten. Socialisten verheffen de Staat, zij buiten niet uit, zij dringen armoede tot een beheersbare proportie, zij onderdrukken niet. De kapitalisten hebben slechts een doel, namelijk het socialisme voor een onding en dus als iets ‘slecht’ brandmerken. Het is uitermate ridicuul dat de kapitalisten in hun propaganda, Rusland van Putin als socialistisch land noemen. Dit doen zij opzettelijk. Zij, de kapitalisten, weten bliksems goed dat Putin een harde tegenstander is van het socialisme/ communisme in zijn land.
In Cuba, Bolivia, China is dat totaal anders. Deze socialistisch geleide landen, kunnen met meetbare/ zichtbare indicatoren aangeven hoe de armoede, de levensstandaard etc. significant verbeterd zijn de afgelopen decennia. Evo Morales doet het de afgelopen jaren heel goed in Bolivia. Cuba en China hebben het op sociaaleconomisch gebied goed gedaan, ondanks de kapitalistische aanvallen op deze landen. Dit zeg ik tegen de achtergrond van het voornoemde wezen/ karakter van het socialisme.
Bert Eersteling

error: Kopiëren mag niet!