Shanti Venetiaan: “Langzaam maar zeker zullen wij bosbrand aanpakken”

De Faculteit der Wis- en Natuurkundige Wetenschappen (FWNW) is een instituut binnen de AdeKUS dat samen met partner instituten bijdraagt aan de intellectuele ontwikkeling van de Surinaamse samenleving en de regio. Dit wil zij doen door innovatief wetenschappelijk onderwijs, onderzoek en dienstverlening aan te bieden binnen de vakgebieden Biologie, Natuurkunde, Scheikunde en Wiskunde. Decaan Shanti Venetiaan vergeleek de eerste mijlpaal (buluitreiking) van deze faculteit met de metaforische uitdaging die een kolibrie aangaat om een felle bosbrand te helpen blussen.
“Ik wil een vergelijking maken en stressen op het klein zijn en jouw deel doen. Als wij kijken naar onze faculteit, dan zien wij een hele kleine. Eerst met ongeveer 40 studenten, waarvan 15 na het eerste jaar al vertrokken waren. Nu iets meer. De faculteit heeft ook geen duidelijkheid over het gebouw waar zij in moet zitten. Waarom zijn wij er? Ik vergelijk de faculteit met de kolibrie. Wat is de felle bosbrand? De felle bosbrand is de situatie van de exacte vakken in Suriname, vergrijzing, achteruitgaan van niveau, oppervlakkigheid, desinteresse, gebrek aan deskundigen, noem maar op”, zegt Venetiaan. De FWNW is er volgens Venetiaan om haar deel te doen.
“Er wordt verbaasd naar ons gekeken. Je kunt liever die studenten met een beurs sturen en dan ben je minder geld kwijt. Wat ga jij in jouw kleinheid tot stand kunnen brengen. Het antwoord: wij doen ons deel. Alles begint met 1. De eerste stap, de eerste druppel, de eerste cent, de eerste afgestudeerden. Wij kunnen doorgaan en jammeren, kijken hoe slecht het gaat met het natuurkundeonderwijs”, stelt de decaan. Zij merkt echter op dat met de uitreiking van de eerste diploma’s de moeite van de faculteit haar eerste vruchten heeft afgeworpen. “Langzaam maar zeker zullen wij de bosbrand aanpakken”, aldus Venetiaan.
De druppels hebben al omvat, het opstarten van wis- en scheikunde, behalen van de accreditatie voor deze opleidingen, 10 wiskundige studenten met een bachelor 1 certificaat, 11 scheikundige studenten met een bachelor 1 certificaat en het opstarten van de opleidingen Biologie en Natuurkunde. Daarnaast zijn de twee afgestudeerden bij Wiskunde en één bij scheikunde ook onderdeel van de positieve mijlpalen.
De Faculteit der Wis- en Natuurkundige Wetenschappen (FWNW) is op 23 juli 2010 geproclameerd en vanaf 8 mei 2015 operationeel. De FWNW biedt bacheloropleidingen aan en zal in de toekomst ook master opleidingen aanbieden in de voornoemde studierichtingen. De bachelor opleidingen scheikunde en wiskunde zijn al operationeel en zijn vanaf 2017 geaccrediteerd.
Kavish Ganesh

error: Kopiëren mag niet!