Politie faalt

De politie is onze beste kameraad, maar niet altijd. Soms laat ze steken vallen en dan ook hele grove. Wat ik op donderdag 04 januari 2019 heb meegemaakt, wel dat is niet mals. Althans, dat was zeker hoe het niet moet gebeuren. Daarbij hebben in mijn optiek de Centrale Meldkamer van het Korps Politie Suriname (KPS) en het politiebureau Nieuwe Haven enorm gefaald. Na de nare ervaring met onze beste kameraad, kon ik niets anders doen dan in de pen klimmen. Dit is alleen om verbetering te brengen in de dienstverlening van de politie en de rotte appels aan te pakken.
Op de bewuste dag van 04 januari had ik de avonddienst bij een bedrijf aan de Zwartenhovenbrugstraat. Mijn voertuig was geparkeerd op het trottoir, vlak aan de overkant waar ik werk en dat vanaf 14.00 uur. Eenmaal aan het werk ben je 100% geconcentreerd daarop. Om 21.00 uur vertrek ik vanuit kantoor richting auto. Toen ik in de auto zat en me omkeerde, zag ik dat een achterhoekruit kapot was geslagen. Ik wist meteen: voor de 4de keer ingebroken in mijn auto sinds in hier werk. Goed, na een kleine inspectie, bel ik de politie op via de Centrale Meldkamer (CMK). Ik weet dat de politie niets gaat kunnen doen, maar voor de formaliteit en rechtsorde schakel ik de politie in. Enkele minuten na 21.00 uur bel ik de politie op 115. “Met de politie.” Ik zeg dat ik een aangifte wil doen van een auto-inbraak. “Adres meneer.” Zwartenhovenbrugstraat. “Nummer.” Ik gaf ze toen het nummer. “Ik geef het door.” En telefoon neergelegd door CMK. Ik wacht, wacht en wacht, maar geen zicht van politie Nieuw Haven, die op een ‘steenworp’ afstand verwijderd is. Rond 22.00 uur bel ik CMK weer op, omdat ik het telefoonnummer van Nieuwe Haven niet ken. CMK neemt op en ik geef aan dat ik 45 minuten geleden gebeld had voor een aangifte, maar ik nog steeds geen politie zie. “Meneer, ik heb het doorgegeven.” Dat was het korte antwoord van de agent bij CMK, die zich niet eens had voorgesteld, op een norse toon. Ik zei weer dat ik nog niemand zag en vroeg of hij mijn telefoonnummer niet wilde. “Meneer, ik heb al doorgegeven aan Nieuwe Haven”, sprak de agent van CMK nu met stemverheffing. Intussen belde ik een collega van mij op. Die belde op haar beurt weer naar CMK en die kreeg weer de norse en onvriendelijke agent aan de lijn. Toen die hoorde dat het om het geval van de Zwartenhovenbrugstraat ging, zei hij weer: “ik heb al doorgegeven” en legde prompt neer in haar oor. Ik heb tot 23.00 uur gewacht, dus bijkans 2 uren, en de politie was nog steeds niet ter plaatse. Toen besloot ik maar weg te rijden, want mijn gezin maakte zich intussen ook zorgen om mij.
In deze zaak neem ik het de CMK zeer kwalijk voor het volgende. Ik bel en de persoon die opneemt, stelt zich niet eens voor. Het enige wat hij zegt is “politie”. Ten tweede heeft hij nooit gevraagd hoe ik heet en wat mijn telefoonnummer is. Op zich is dit heel kinderachtig en onprofessioneel. Hoe gaat de politie contact met mij onderhouden? Nu het geval doorgespeeld is aan Nieuwe Haven, heeft bureau Nieuwe Haven geen enkele gegevens van mij. Hadden ze dat, konden ze tenminste bellen en doorgeven dat ze niet meteen of helemaal niet kunnen komen. Dat Nieuwe Haven niet geweest is voor opname van de aangifte, dat kan ook niet door de beugel. Nu zit ik met een kapotte ruit, wat spullen gestolen uit de auto en nog steeds geen aangifte opgenomen van het geval. Hoe wil men criminaliteit bestrijden? KPS, u verdient een dikke onvoldoende. CMK moet een cursus klantvriendelijkheid en dienstverlening volgen. Is er een protocol bij het aanhoren van een klacht? Of niet eens dat? Ik hoor van vele mensen, waaronder ook toppolitieagenten, dat er veel klachten van onheuse behandeling van CMK waren, nu heb ik dat zelf meegemaakt. Verhuizen naar een Command Center heeft de dienstverlening dus geen haar verbeterd. Althans, daarover praat ik met ervaring. Tot 5 januari is er nooit contact met me gemaakt. Dat kan ook niet, want ze hebben geen enkele gegevens van me opgenomen. Ik ben nog steeds meneer X voor ze. En geen benadeelde of slachtoffer van een inbraak. Is dit uw beleid minister Getrouw en korpschef Prade?
Een zeer bezorgde J.G.

error: Kopiëren mag niet!