Zal de utopische NDP-politiek ook in 2019 goed scoren?

NDP-voorzitter Desi Bouterse
NDP-voorzitter Desi Bouterse
Wat heeft 2018 Suriname gebracht? Wat zal het worden in 2019? “De utopische werkwijze van de regering is gebaseerd op een blauwdruk, die ver weg staat van de realiteit. Binnen dit funest beleid zijn alle middelen geoorloofd om het doel te bereiken. Het politiek systeem, juridisch apparaat, de politieke partijen, maar ook kerken, vakbonden, de media en het cultureel landschap geven de NDP van Bouterse een positie die haar in staat stelt te kunnen doen wat zij wil.”
Massamedia als politiek instrument
“De politiek in Suriname wordt steeds minder vanaf het podium, vergaderingen of massameetings gevoerd. De massamedia worden meer dan ooit ingezet als politiek instrument. Zonder de massamedia kan de NDP haar bewind niet in stand houden.”
Bouterse mediaster
“Bouterse is de mediaster allertijden van Suriname. Hij is bits, vlot van tong en altijd goed voor een sensationele opmerking of een sarcastische grap. Hij zorgt altijd voor nieuws en het publiek wil hem steeds zien en horen. Zijn politieke communicatie komt over, in de zin dat ze perfect past binnen dominante mediaformaten.”
Moi boi
“Bouterse is knap en maakt een voordelige indruk, kortom hij is mediageniek. De media geven hem niet alleen ruimte in kranten, op de radio, in televisieprogramma’s en via andere kanalen, zij reproduceren de boodschappen van de machthebbers gretig.”
Machtsuitoefening
“De NPD-politiek, -macht, en -media sluiten naadloos aan op elkaar, en zij sturen het maatschappelijk ritueel. Het is een partijdige, niet-feitelijke kijk op zaken. De mediaprojectie is gekleurd door politieke en persoonlijke voorkeur. Het zit vol met vooroordelen. De actoren in dit systeem dragen een denkwijze, een constellatie uit van overtuigingen en ideeën die geen verband hebben met aspecten van de sociale realiteit.”
Wanbeleid wordt verbeeld als normaal
“De denkwijze van Bouterse en de zijnen wordt als normaal gehanteerd en wordt zodoende een uiting van macht. De NDP-regering wordt door de media in staat gesteld om wanbeleid te verbeelden als normaal en feitelijk. Het NDP-optreden wordt als vanzelfsprekend voorgesteld en is de norm, het mikpunt geworden waartegen alle andere denkwijzen worden beoordeeld en vaak veroordeeld.”
NDP-bewind is een vorm van repressie
“De regering maakt geen gebruik van repressie. Er wordt geen openlijke dwang en/of onderdrukking uitgeoefend. De machtsuitoefening via overheersing van de NDP is echter niet los te koppelen van repressie, disciplinering, straffen en surveillance.”
Anti-alleenheerschappij
‘Er wordt een hoge prijs betaald om anti-alleenheerschappij te zijn. Tegenstanders worden niet begrepen, niet gehoord, niet erkend als een subject met rechten. In zo’n politiek klimaat schuilen rancune, uitstoten, ontslag en andere vormen van in bedwang houden’, aldus een samenvatting van meningen gehoord gedurende de tweede helft van december 2018 in de hoofdstad Paramaribo. De sprekers verwachten niet beter in 2019. Integendeel wordt in het komend jaar meer ‘verschrompeling van het algemeen belang verwacht’.
HD

error: Kopiëren mag niet!