Koning: Nederland een van de beste plekken op de wereld om te leven

ndKoning Willem-Alexander heeft vandaag op eerste Kerstdag de traditionele kersttoespraak gehouden. Hij doet een beroep op burgers om samen te werken en oog te hebben voor het gedeelde belang. ‘Nederland is een van de beste plekken op de wereld om te werken, te wonen en te leven’. Koning Willem-Alexander deed in zijn kerstrede een nadrukkelijk beroep op de kracht van de individuele burger en de positieve invloed van Nederlanders op hoe goed het hier gaat. ,,Dat is ook aan u te danken, hoe vanzelfsprekend en ‘normaal’ u uw bijdrage zelf misschien ook vindt “, hield hij de kijkers en luisteraars vandaag voor. ,,Ja, er zijn problemen en soms grote spanningen “, erkende hij. Maar ,,De Nederlandse norm is dat we oog hebben voor elkaar en het gedeelde belang. Dat we samenwerken en geven en nemen. Deze norm mogen we nooit laten vervagen! Ze is van onschatbare waarde en leidt steeds weer tot fantastische nieuwe initiatieven.”
Wie het nieuws volgt, zakt de moed soms in de schoenen, sprak de vorst. ,,Berichten over intimidatie en extremisme – ver weg maar óók dichtbij – kunnen ons boos maken. Tegenover de sterke en brute krachten in de wereld staan gewone mensen machteloos… zo voelt het vaak.’’ Volgens de koning zijn we echter minder machteloos dan we denken.
De bereidheid om rekening met elkaar te houden en samen te werken heeft ons ver gebracht, zei hij. Actieve burgers die het ondanks alle verschillen samen willen bolwerken vormen ,,de rode draad die door onze geschiedenis loopt, tot op de dag van vandaag. Dat is wat ons sterk maakt.”
,,We onderschatten vaak de positieve invloed die we met onze bescheiden mogelijkheden als mens kunnen hebben. Juist dicht bij huis wordt de wereld gewonnen”, zei de koning. We kunnen samen niet alles, aldus Willem-Alexander, ,,maar wel veel”. Hij wees er nog op dat we ,,aan mensen in de minst makkelijke positie, vaak het meest te danken’’ hebben.
Gemis
Kerst is niet voor iedereen een feest, doordat mensen eenzaam kunnen zijn of iemand vreselijk missen. Dat zei koning Willem-Alexander in zijn toespraak. ,,Mijn vrouw en ik weten wat u doormaakt.” De koningin verloor het afgelopen jaar haar zusje, de koning enkele jaren geleden zijn broer Friso.
Koning Willem-Alexander heeft zijn kersttoespraak dit jaar opgenomen in de warm aangeklede bibliotheek van Paleis Noordeinde in Den Haag. Dit omdat het koninklijk gezin deze maand verhuist van de Eikenhorst in Wassenaar naar Paleis Huis ten Bosch. Omdat het paleis nog niet voldoende is ingericht om de opnames te maken, is gekozen voor het werkpaleis van de koning.
De kerstrede trok vorig jaar bijna 1,7 miljoen kijkers. De toespraak stond toen in het teken van gemeenschapszin. ,,Het valt niet altijd mee om te blijven geloven in de gemeenschap die we samen vormen.”, uitte de koning toen zijn zorgen. ,,Helemaal niet in een land met zoveel verscheidenheid als het onze. Weinig aanlokkelijk is een samenleving waarin steeds meer mensen zich terugtrekken in een eigen kamer, zonder besef van het huis dat we samen delen.”
Bron: AD

error: Kopiëren mag niet!