88% diarreegevallen door onveilig water en onvoldoende hygiëne

88% diarreegevallen door onveilig water en onvoldoende hygiëneDe vermindering van diarreeziekten kan elk jaar ten minste 860.000 gevallen van kindersterfte voorkomen wereldwijd. Deze vermindering kan worden bereikt door de water- en sanitaire voorzieningen te verbeteren. Diarree wordt voornamelijk veroorzaakt door de inname van ziekteverwekkers die voorkomen in onveilig drinkwater, besmet voedsel of onreine handen. Onvoldoende sanitaire voorzieningen en onvoldoende hygiëne bevorderen de overdracht van deze ziekteverwekkers.
Volgens de Wereld Gezondheidsorganisatie (WHO) is 88% van de gevallen van diarree wereldwijd te wijten aan onveilig water, ontoereikende sanitaire voorzieningen of onvoldoende hygiëne. Deze gevallen resulteren in 1,5 miljoen sterfgevallen per jaar, het meest onder kinderen. De categorie “diarree” omvat enkele ernstige ziekten, zoals als cholera, tyfus en dysenterie. Deze ziekten zijn grotendeels te voorkomen door een goede (hand)hygiëne toe te passen.
“Handhygiene is altijd belangrijk”, stelt voedseltechnoloog Ricky Stutgard. “Als je wil weten of je oud wordt en in welke mate, dan kijk je als eerste naar je handen. Dat komt omdat je alles met je handen aanraakt en doet. Dat maakt dat we met onze handen gemakkelijk ziektekiemen van de ene naar de andere plek kunnen overbrengen.”
Rauwe kip bijvoorbeeld heeft altijd ziektekiemen zoals Salmonella en Campylobacter. Wie eerst rauw vlees aanraakt, zijn handen onvoldoende reinigt of desinfecteert en daarna bereid voedsel zoals barbecuevlees aanraakt, brengt de ziektekiemen over naar het reeds bereide voedsel. Blijft dit barbecuevlees enkele uren staan voordat het verkocht of gegeten wordt, dan krijgen de bacteriën kans om te groeien en bij nuttiging een voedselvergiftiging te veroorzaken.
Met de feestdagen zal er veel eten worden klaargemaakt, weet Stutgard. De verschillende eetgelegenheden zullen het overmatig druk hebben en het eerste slachtoffer dat valt is handhygiëne. “Men gaat vechten om eten te bereiden, men gaat niet elke keer naar de wasbak willen gaan om de handen te wassen en daardoor kan men gemakkelijk ziektekiemen overbrengen van de ene naar de andere plek”, zegt de voedseltechnoloog.
In deze gevallen is er een alternatief. De handen wassen met water en zeep is iets dat we gewend zijn. Ze moeten eigenlijk eerst gereinigd en dan gedesinfecteerd worden. “Ik kan me voorstellen dat je een situatie hebt waarbij het erg druk is en je kan niet iedere keer naar de wasbak gaan, zeker als die een paar meters verwijderd is. In die gevallen kun je handgels gebruiken. Ze moeten dan wel een alcoholpercentage hebben van meer dan 60%. Belangrijk is dat je bij gebruik van handgel deze minstens tien seconden aan je handen moet blijven, anders heb je onvoldoende gebruikt. Maar de handgel is zeker een alternatief”, aldus Stutgard.

error: Kopiëren mag niet!