Sham Binda: “DNA moet eeuwenoude scheepvaartwetgeving onder de loep nemen”

Sham Binda
Sham Binda
De douanebond heeft het vertrouwen in het managementteam van de douanedienst opgezegd naar aanleiding van ad hoc maatregelen en een onacceptabele houding naar het personeel toe. Hierdoor eist de douanebond dat de minister van Financiën, Gillmore Hoefdraad, tot uiterlijk maandag a.s. intervenieert in deze kwestie. Ondertussen heeft de minister te kennen gegeven zich niet te laten dicteren voor het benoemen of ontlasten van een leiding van een der instituten, die onder zijn verantwoordelijkheid vallen. Sham Binda, voorzitter van de Associatie van Kleine en Middelgrote Ondernemingen in Suriname (Akmos) is van mening dat er veel meer schuilt achter deze “interne oorlog”.
In gesprek met Dagblad Suriname brengt hij in herinnering dat het beroep van douane één is waar het “tjoekoe” fenomeen veel voorkomt. Dit, vanwege de eeuwenoude en gebrekkige scheepvaartwetgeving en de grote bemoeienis vanuit de politiek. “De douaneambtenaren oefenen op vele handelaren/ondernemers pressie uit om tjoekoe te krijgen. Waaraan ligt dit? De scheepvaartwetgeving, die meer dan een eeuw oud is, hanteert een boeteclausule die 1000 maal meer is dan het bedrag dat ontdoken is aan invoerrechten. Hoe kan de douanedienst een bekeurende bevoegdheid bezitten?”
Zoals er bij het Korps Politie Suriname specifieke boetes gehanteerd worden bij de diverse verkeersovertredingen, vraagt Binda zich af waarom er voor de douaneambtenaren geen boetestructuur is vastgesteld. “Als je dit overlaat aan de douane, zal er vanzelfsprekend ongebreidelde machtsmisbruik ontstaan, zoals dat reeds het geval is.” Daarom is het cruciaal dat De Nationale Assemblee (DNA) de scheepvaartwetgeving onder de loep neemt om dergelijke wanpraktijken een halt toe te roepen. Zo is er eveneens nimmer invulling gegeven aan de wettelijke Raad van Beroep (RvB), bij wie benadeelde ondernemers terecht kunnen. “Door de politiek is het heel systeem corrupt geworden”, aldus Binda.
KSR

error: Kopiëren mag niet!