Roy Bhikharie: “Pre-electorale combinatie uit zich in graaicultuur en straffeloosheid”

2Pre-electorale combinatie uit zich in graaicultuur en straffeloosheid”Sinds de raad van ministers (RvM) goedkeuring heeft gegeven voor een verbod op de pre-electorale samenwerking is er een discussie losgebarsten, waarbij de meningen heel divers zijn. De één vindt dat dit verbod inbreuk doet op de traditie en het democratisch recht van politieke partijen, terwijl de ander het samenwerken van politieke partijen vlak voor de verkiezing als een misleiding beschouwt. Voor Roy Bhikharie, voorzitter van de Progressief Verheffende Partij (PVP), gaat het niet om het ondersteunen of afkraken van dergelijke ontwikkelingen, maar om het begrijpen van de oorzaak daarvan. En die oorzaak heeft betrekking op de belangenverstrengeling, waartegen niemand van de wetgevende en uitvoerende macht ageert.
“Ik vind dat geen enkele politieke leider, noch de traditionele partijen noch partijen die zich reeds hebben aangediend, er iets van snapt. Wanneer je als politicus begrijpt wat het probleem is van ons politiek systeem dan kan je nooit verschillende petten op hebben, zoals we dat zien bij de oppositie en coalitie. En het op hebben van verschillende petten heet belangenverstrengeling. En wanneer belangenverstrengeling in welk systeem dan ook is ingebed dan legaliseer en faciliteer je daarmee corruptie en diefstal. Dat is het hoofdprobleem van ons politiek systeem.” Zolang de oorzaak niet aangepakt wordt, zullen duurzame positieve ontwikkelingen uitblijven. De vele politieke partijen/bewegingen, die ineens als paddenstoelen uit de grond zijn geschoten, hebben daardoor ook geen andere motieven dan van de ‘honingpot’ te profiteren. “De enige reden waarom men politieke macht ambieert, is om ook te kunnen stelen, anders zou men niet meerdere petten op hebben.”
Bhikharie vindt het absurd dat de pre-electorale samenwerking als een traditie wordt beschouwd. Die ‘traditie’ uit zich niet in een democratie, maar in een graaicultuur en straffeloosheid die allerlei sociaaleconomische negatieve gevolgen met zich meebrengt. “Je gaat naar de stembus om te kiezen voor een partij van wie jij denkt dat ze betere levensomstandigheden gaan scheppen. Maar wanneer je een pre-electorale combinatie hebt, kan je dat niet meer weerspiegelen in je keuze. Die pre-electorale combinatie is een vorm van bedrog, want je kan het ontmantelen en een andere combinatie aangaan.” Bhikharie stelt tot slot dat het deelnemen van individuele partijen aan de verkiezing waarde toevoegt aan de democratie.
KSR

error: Kopiëren mag niet!