Romaine sla uit VS besmet

Het ministerie van Volksgezondheid maakt via een circulaire bekend dat het ministerie het gezondheidsadvies van het Amerikaans Centrum voor Ziektenbeheersing en Preventie, Centre for Disease Control and Prevention (CDC) uit de Verenigde Staten van Amerika (VSA), overneemt. Een uitbraak van ziekten is vastgesteld bij de Romaine sla. Een bepaald type E. coli-bacterie teistert de groente soort afkomstig uit VSA.
De link is gelegd met de bacterie, bevestigt een hotline arts van het ministerie. Deze Romaine sla zou besmet zijn en uit voorzorg heeft men besloten alles te vernietigen in de VSA. Dit advies is overgenomen door Suriname en alle Romaine sla uit de VSA wordt vernietigd, evenals alle voedingsmiddelen die daarmee in contact zijn gekomen in de koelkast. De koelkasten zullen ook worden ontsmet. Hoewel het advies wordt overgenomen, zijn er nog geen bevestigde gevallen van de E. coli-bacterie in Suriname geconstateerd. Geconcludeerd mag worden dat het om een preventieve maatregel gaat.
In de circulaire geeft het ministerie van Volksgezondheid verder het advies aan huishoudens om gekochte Romaine sla en elk ander voedselproduct, dat in direct contact hiermee staat of heeft gestaan, samen met de sla te verpakken en weg te gooien. De koelvakken moeten daarna schoongemaakt en ontsmet worden.
Het bericht, getekend door directeur Maureen Wijngaarde-van Dijk van Volksgezondheid, maakt verder melding van de symptomen die overeenkomen met gastro-enteritis en kunnen de verschijnselen als diarree, ernstige maagkrampen en overgeven na het nuttigen van Romaine sla tot gevolg hebben.
RB

error: Kopiëren mag niet!