Palestijnse delegatie op werkbezoek in Guyana

Een vooraanstaande Palestijnse delegatie, onder leiding van de niet-ingezeten ambassadeur van de staat Palestina in Guyana, Dra Linda Sobeh, en assistent-minister voor Internationale Samenwerking, Ambassadeur Imad Zuhairi, bezocht Georgetown om de bilaterale betrekkingen tussen Palestina en Guyana te versterken. Tijdens hun verblijf spraken zij met president Irfaan Ali van Guyana over de situatie in Palestina en overwogen manieren om de samenwerking tussen beide landen te intensiveren.

Het bezoek leidde tot de ondertekening van een Memorandum of Understanding in de gezondheidszorg, onderschreven door de Guyanese minister van Volksgezondheid, dr. Frank Anthony, en ambassadeur Zuhairi. Bovendien benadrukte de delegatie hun dankbaarheid jegens Guyana voor de steun aan Palestina en Guyana’s leidende rol in de erkenning van de staat Palestina in het Caribisch gebied. Guyana erkende Palestina in 2011, gebaseerd op de grenzen van 1967, en heeft consistent VN-resoluties ondersteund die Israël’s onvoorwaardelijke terugtrekking uit de bezette gebieden eisen.

Suriname

De relatie tussen de Palestijnse staat en Suriname blijft echter gecompliceerd. Ondanks de erkenning van Palestina door Suriname in 2011, zijn verzoeken tot het toelaten van een niet-residerende Palestijnse ambassadeur tot nu toe niet verwezenlijkt. Er worden vraagtekens gezet of financiële overwegingen met Israël een rol spelen in deze terughoudendheid.

De regering Santokhi overwoog vorig jaar een Surinaamse ambassade in Jeruzalem te openen, een stap die fel bekritiseerd werd door het  parlement en vervolgens stopgezet.

Tegen de achtergrond van toenemende spanningen in de regio, rapporteert het ministerie van Volksgezondheid in Gaza zware verliezen als gevolg van Israël’s offensief, waarbij duizenden Palestijnen omkwamen of gewond raakten.

Volgens het ministerie van Volksgezondheid in het door Hamas beheerde gebied zijn bij het Israëlische militaire offensief in Gaza minstens 34.535 Palestijnen gedood en naar schatting 77.704 gewond geraakt.

Dit conflict onderstreept de urgentie van versterkte internationale steun voor de Palestijnse staat en oproepen tot duurzame vrede in het Midden-Oosten.

error: Kopiëren mag niet!