Wijze uitvoer tabakscontrole onduidelijk voor autoriteiten

Tijdens het eendaagse seminar rond tabakscontrole is naar voren gebracht dat de autoriteiten niet zo goed weten hoe zij invulling moeten geven aan de rol van ordehandhavers met betrekking tot naleving van de Tabakswet. Hoewel binnen de wet duidelijk staat vermeld dat de directeur van het ministerie Volksgezondheid belast is met het toezicht en de opsporing door de politie, de douane, milieu en Arbeidsinspectie verricht wordt, is het onduidelijk tot hoever de controle precies rijkt. Overigens is in de wet opgenomen dat overtredingen worden gestraft met geldboetes en of hechtenis.
John Courtar, waarnemend Inspecteur-Generaal Arbeidsinspectie, gaf aan dat er eerst formele afspraken gemaakt moeten worden aangaande wat de instanties moeten doen. De arbeidsinspecteurs zijn een positie toegeschoven, terwijl er wettelijk formeel geen duidelijke afspraken zijn gemaakt. Courtar stelde voorzichtig dat de arbeidsinspecteurs geen formeel uitvoeringsbesluit hebben. Op grond daarvan kan hij niet verbaliseren. “Er schijnt in de gemeenschap enige verwarring te zijn ten aanzien van het optreden van een arbeidsinspecteur. Wij hebben een zachte aanpak waarbij we proberen door middel van advies en overtuiging mensen over te halen bepaalde dingen na te laten.” Wanneer mensen de regels systematisch vertrappen, zal je over moeten gaan tot verbaliseren. Om dit te kunnen doen, zullen er harde afspraken gemaakt moeten worden tussen de Arbeidsinspectie en het Openbaar Ministerie. Het moet niet zo zijn dat nadat de inspecteur heeft verbaliseerd, dat de rechter daarna vraagt waar dat wettelijk staat aangegeven. Volgens Courtar is er op dit gebied reeds een gesprek gevoerd tussen de juridische afdeling van inspectie en de afdeling van Volksgezondheid waar dit probleem was geëntameerd. Het zal dus beter zijn om de juridische mensen wederom bij elkaar te krijgen en zaken goed uit te werken, zodat de inspecteur in de uitvoering van zijn taken geen problemen krijgt in de rechtszaal.
Arbeidsinspecteur even bevoegd als politie
Volgens de medewerker van de juridische afdeling van het ministerie van Volksgezondheid, Kavit Sital, worden de arbeidsinspecteurs beëdigd tot buitengewoon politie en mogen zij optreden zoals de politie bevoegd is te doen. Ze worden beëdigd door de pg en het ministerie moet ervoor zorgen dat de beschikkingen in orde worden gemaakt. Ook DNA-voorzitter Jennifer Simons verklaarde dat arbeidsinspecteurs afgezien van de specifieke wet, ervoor moeten zorgen dat op de werkvloer er een goede conditie heerst. Indien er een antirookwet is in het land en er een klacht van een arbeider gedeponeerd wordt, dan moet de arbeidsinspecteur optreden als het nu direct of indirect is. Volgens Simons is dat tenminste de politie inschakelen. De arbeidsinspecteur is bevoegd de politie erbij te halen, als die twijfelt aan zijn eigen bevoegdheid. “Met die bedreiging hoef je niet eens meer te verbaliseren.”
NK

error: Kopiëren mag niet!