Soedeshchand Jairam: “Landbouwontwikkeling staat voor grote uitdagingen”

Tijdens het driedaags bezoek van de premier van Barbados, Mia Mottley, heeft zij het belang van landbouw voor de gehele regio geaccentueerd. Of dit enigszins zal bijdragen aan de bewustwording bij de autoriteiten, is nog de vraag. In Suriname zit het agrarisch beleid c.q. de wetgeving hieromtrent op een zeer laag pitje. Ook Soedeshchand Jairam, landbouwkundige/macro-econoom tevens leider van PV 2020, heeft meerdere malen gewezen op de essentie van landbouwontwikkeling in Suriname, echter is dit iedere keer aan dovemansoren gezegd. “Die landbouwontwikkeling staat nu voor grote uitdagingen. In 2050 verwachten we dat de wereldbevolking 9 miljard zal bedragen. Dat betekent dat de vraag naar voedsel met minimaal 70% zal stijgen. Met de klimaatsverandering en gebrek aan arealen krimpt de voedselproductie in, dus de landbouwontwikkeling staat voor grote uitdagingen”, benadrukt Jairam tegenover Dagblad Suriname.
Terwijl de vraag naar voedsel in de toekomst aanzienlijk zal toenemen, is het gebrek aan beschikbaarheid van arealen een verontrustende factor. Volgens Jairam consumeert men meer (dierlijke) eiwitten op het moment dan er sprake is van economische groei. De productie van die (dierlijke) eiwitten vereisen dus vanzelfsprekend meer arealen. “Maar de gronden worden steeds minder vruchtbaar. De klimaatverandering zorgt bovendien voor frequente overstromingen, onweer, mislukte oogsten en broeikaseffect. En dit is funest voor een optimale voedselproductie.” Jairam vraagt zich af hoe de autoriteiten invulling hieraan zullen geven, gezien hun attitude naar de sector toe.
De bewustwording over een gedegen beleid, wetgeving, onderzoek, innovatie, trainingen en decentralisatie binnen elk district is cruciaal om de voedselproductie veilig te stellen. Daarom is Jairam van mening dat er een aanvang gemaakt moet worden om op internationaal niveau goede afspraken te maken voor het garanderen van de voedselvoorziening. “Het een en ander hangt ook af van de subsidie- en handelsmogelijkheden. Voedsel is en blijft de eerste levensbehoefte van de mens. De kwaliteit van het leven en economische ontwikkeling worden sterk beïnvloed door de beschikbaarheid van voedsel. Dus we moeten serieus overgaan tot landbouwontwikkeling”, aldus Jairam.
KSR

error: Kopiëren mag niet!