‘Wij zijn niet gaan onderhandelen’

1Wij zijn niet gaan onderhandelen“Wij zijn niet gaan vragen hoeveel de leden moeten krijgen. Noch zijn wij met de president gaan onderhandelen. Wij zijn gaan vragen wanneer datgene wat in het staatsbesluit staat, uitgevoerd zal worden. En dat moet goed begrepen worden door de leden”, zegt Renate Wouden, voorzitter van de BBGO na de ledenvergadering op 14 november. Gisteren werd de verdaagde alv van 31 oktober voorgezet in het KOB centrum. Wat er in het staatsbesluit staat, moet ook uitgevoerd worden. Dezelfde mening had de directeur van Bestuurs- en Administratieve Aangelegenheden, Eugene van der San, ook zegt Wouden. De ingediende motie op 31 oktober hield in de verhoging van de leerkrachten, ambtenaren en de twk en koopkrachtversterking. “Die motie was voor de president en Van der San heeft dus het voorbereidend werk gedaan. Twk van de leerkrachten en de koopkrachtversterking liggen op het bord van de minister van Financiën. Hij heeft al een schrijven gestuurd naar BBGO, waarin hij dus aangeeft dat eind november wij een overzicht zullen ontvangen waarin hij de wijze van betaling zal doorgeven.” De betaling zal gefaseerd geschieden, omdat niet alleen BBGO moet ontvangen, maar tevens ook 4 andere organisaties, zoals de CLO, de Fols, ALS en Adek.
Onduidelijkheid rond uitbetaling
Er was heel veel onduidelijkheid onder enkele leden met betrekking tot de uitbetaling. De voorzitter heeft de leden eraan herinnerd dat zij in 2016 SRD 100 hebben gehad aan koopkrachtversterking en in 2017 SRD 500. “We hebben ruim SRD 600 gehad, maar dat vergeten we en dat dankzij de strijd die de bond samen met de leden heeft geleverd.” Ten aanzien van de verhogingen heeft de BBGO 3 keuzes gepresenteerd. Vandaag moet de eerste groep, te weten 13.700 gepensioneerden ( 55% van 25000 gepensioneerde ambtenaren), uitbetaald worden. Verder zal de volgende betaling volgens afspraak met het Pensioenfonds en de president geschieden op 15 december en wel 25% van het restant van de gepensioneerden en de twk van de ambtenaren. De twk zal uitbetaald worden aan de groep van december, maar ook de groep die op 15 november heeft ontvangen. Op 15 maart moet het restant van de gepensioneerden uitbetaald worden met twk vanaf september 2018. Dat wil zeggen dat na maart het volledige bedrag (100%) uitbetaald moet zijn. Dit alles is zwart op wit opgetekend. Gepensioneerden vallen onder een belastingvrije grens, wat ongeveer SRD 2200 bedraagt. Belangrijk is het aantal dienstjaren om te kunnen berekenen hoeveel je aan pensioen zal ontvangen.
Toch ontevreden
Enkele gepensioneerden waren na de informatie van de bond echter toch nog ontevreden, omdat het niet bekend is wie allemaal in die eerste groep komen te zitten. Ook is er geen enkele manier om na te gaan of inderdaad 55% van de gepensioneerden gelijk, volgens afspraak heeft ontvangen. Volgens de voorzitter kan het gebeuren dat alle gepensioneerden niet gelijk uitbetaald worden, omdat er sprake zou zijn van probleemgevallen. Van enkele gepensioneerde leerkrachten zijn de diploma’s niet bekend en zijn ze niet in Fiso. Voor velen zal het dus pas na maart 2019 duidelijk zijn of zij de beloofde verhoging en twk hebben ontvangen of niet. Het is ook niet duidelijk hoe het Pensioenfonds deze probleemgevallen zal oplossen.
NK

error: Kopiëren mag niet!